Sidhuvudbild
Meny

Linnéträdgården

Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård återskapad efter Carl von Linnés egen plan från 1745.

Redan på 1650-talet anlade Olof Rudbeck d.ä. en trädgård där det år 1666 fanns över 1700 olika örter, buskar och träd som man kan läsa i Rudbecks växtkatalog.

Den stora branden 1702 gick även hårt åt den botaniska trädgården och Olof Rudbeck dog samma år. Trädgården började sedan att förfalla.

När Carl von Linné blev medicinsk professor och ansvarig för trädgården anlitade han Carl Hårleman. Den blev - och fortfarande är - ryktbar både för sitt innehåll och för sin funktion.

Klart slut i Linnéträdgården

Under fyra veckor i september 2022 har Arkeologerna undersökt de norra delarna av den botaniska trädgårdens prefektgård, där Olof Rudbeck och Carl von Linné levde och verkade med sina familjer under andra halvan av 1600-talet och 1700-talet.

Här följer en kort sammanfattning av de preliminära resultaten.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Rotarys Guldhjärta

Fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala tilldelas Rotarys guldhjärta 2023

Juryns motivering lyder: Fastighets-mäklaren Widerlöv visar ett genuint samhälls-engagemang, år efter år. De inspirerar andra företagare genom att ständigt hitta nya sätt att bidra till samhället.

Ett extra plus vill vi ge för att alla medarbetare involveras i hand-gripliga insatser. Det står till och med i deras anställningsavtal att de ska arbeta en dag per år med ideellt arbete.

Att Tomas Widerlöv och Fastig-hetsmäklaren Widerlöv bidrar till ett bättre och varmare samhälle belönas med årets Guldhjärta från Uppsala och Knivsta Rotaryklubbar.