Brantings torg, som ligger en bit utanför city, har fått sitt namn efter Hjalmar Branting som tillsammans med Christian Lange fick Nobels fredspris 1921.
Torget är känt för Per-Erik Willös skulptur "Våta stenen". Sebastian Johans skriver i sin serie "Skulpturer på stan" 2011 att denna mäktiga skapelse i svart granit är lätt att missa. Man kan höra ett sakta porlande från skulpturen och i de fint huggna relieferna kan man hitta hänvisningar till såväl Bror Hjorth och till östblocksromantik.
På andra sidan gatan ligger en pärla - en av stans bästa caféer. Bageri Brantings torg. är väl värt en resa. Där finns mackor och sallader för det finns mycket att upptäcka i kvarteren runt omkring.
Runt hörnet (till vänster) från konditoriet ligger Salabackekyrkan känd för sin altartavla - Jesu intåg i Jerusalem - av Bror Hjorth.
Tavlan var det enda som kunde räddas vid den an-lagda brand som ödelade kyrkan 1993.
Tillbaka till caféet - tag vänster och fortsätt förbi biblioteket och du kommer ut i Källparken
Här möter du ett nyupprustat område med lekytor, klätterställningar, boulderblock och parkour, grillplatser och picnicplatser.
Det gamla området - som gett parken dess namn - hittar du i motsatta delen av parken vid den nyrustade amfiteatern.
Där finns Trefaldighetskällan, sinnenas trädgård och sköna sittplatser.
Amfiteatern är imponerande, vem som helst kan förstås inte klippa gräset där.
I området Gröna gatan finns huset som var känt som Europas längsta sammanhängande huskropp. Huset sträcker sig från Brantingstorg mot Johannesbäcksgatan och skapar en stor grön innegård.
Vet du om det kommit något som är längre?
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/