Sidhuvudbild
Meny

Vaksala torg

Vaksala torg hör också till de torg som enligt att flertal ligger utanför stadskärnan. Kommer man med tåg eller buss är det riktig nära när man går upp mot öster.

Torget är ett riktigt marknadstorg, här finns och har funnits kommers i alla tider. Numera finns försäljning av frukt och grönt i ett av tälten och ett annat säljer blommor - när vädret så tillåter.

Här finns platser som du kan hyra för en längre tid och tillfälliga platser som du kan hyra per dag utan att boka i förväg.

Höstmarknaden i oktober och Distingsmarknaden i februari är årligen återkommande - när det inte är pandemi. I år är 4-5 oktober inplanerade.

Byggnader

Den moderna byggnaden är den fantastiska UKK - Uppsala Konsert och Kongress - som erbjuder konserter för alla åldrar. Akustiken är mycket god liksom fåtöljernas komfort och hur man ser vad som sker på scenen. En efterlängtad byggnad i musikstaden Uppsala. Där anordnas även möten med olika antal deltagare - upp till stora kongresser. Restaurang finns i huset.

Den vackra, gröna byggnaden är Vaksalaskolan. En byggnad som väcker förundran - vad finns där? En vacker vy när man står på plan 6 på UKK och tittar ut över torget. Plan 6 på UKK ger dig möjlighet att gå runt och spana ut åt olika håll Du kan skymta kyrkan i Gamla Uppsala och Sten Sturemonu-mentet förutom de kända vyerna i Uppsala.

Vaksalaskolans historia - den inrymmer två av Uppsalas mest kända arkitekt och byggmästare nämligen Gunnar Leche och Anders Diös. Läs och begrunda - barnens skola var viktig.

Vaksalaskolan förklarades som byggnadsminne den 5 oktober 2001.

Vaksalagatan

På andra sidan Vaksalagatan finns Kvarnengallerian med ett brett utbud av butiker, service och sin slogan Alltid till er tjänst

Olika typer av restauranger finns inne i Kvarnengallerian och längs Vaksalagatan. Där ligger Byblos med libanesisk meny. Amazing Thai har sålt den här restaurangen. Tapasbaren Tilltugg har valt att sluta sin verksamhet efter drygt tretton år. De har sålt den o lokalen, en restaurang med ny inriktning kommer.

Konsten

BrunnsringenVaksalatorg2.jpg Lisa och Anders Diös har genomgående under åren betonat vikten av att ha ett konstverk i anslutning till den byggnad de rest. Den första byggnaden fick sitt konstverk något senare.

På torget finns en fontän med ett brunnsräcke runt om med kulturhistoriska detaljer från Uppland och Uppsala,

Temat är Händelser kring ett torg - Till arbetets lov

Konstnären är Axel Wallenberg och konstverket från 1964 bekostades av Lisa och Anders Diös

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.