Sidhuvudbild
Meny

Vaksala torg

Vaksala torg hör också till de torg som enligt att flertal ligger utanför stadskärnan. Kommer man med tåg eller buss är det riktig nära när man går upp mot öster.

Torget är ett riktigt marknadstorg, här finns och har funnits kommers i alla tider. Numera finns försäljning av frukt och grönt i ett av tälten och ett annat säljer blommor - när vädret så tillåter.

Här finns platser som du kan hyra för en längre tid och tillfälliga platser som du kan hyra per dag utan att boka i förväg.

Höstmarknaden i oktober och Distingsmarknaden i februari är årligen återkommande. 2023 är 9-10 oktober inplanerade.

Byggnader

Den moderna byggnaden är den fantastiska UKK - Uppsala Konsert och Kongress - som erbjuder konserter för alla åldrar. Akustiken är mycket god liksom fåtöljernas komfort och hur man ser vad som sker på scenen. En efterlängtad byggnad i musikstaden Uppsala. Där anordnas även möten med olika antal deltagare - upp till stora kongresser. Restaurang finns i huset.

Den vackra, gröna byggnaden är Vaksalaskolan. En byggnad som väcker förundran - vad finns där? En vacker vy när man står på plan 6 på UKK och tittar ut över torget. Plan 6 på UKK ger dig möjlighet att gå runt och spana ut åt olika håll Du kan skymta kyrkan i Gamla Uppsala och Sten Sturemonu-mentet förutom de kända vyerna i Uppsala.

Vaksalaskolans historia - den inrymmer två av Uppsalas mest kända arkitekt och byggmästare nämligen Gunnar Leche och Anders Diös. Läs och begrunda - barnens skola var viktig.

Vaksalaskolan förklarades som byggnadsminne den 5 oktober 2001.

Vaksalagatan

På andra sidan Vaksalagatan finns Kvarnengallerian med ett brett utbud av butiker, service och sin slogan Alltid till er tjänst

Olika typer av restauranger finns inne i Kvarnengallerian och längs Vaksalagatan. Där ligger Boquerone som har spanska tapas som specialitet - men även annat, båd mat och dryck. Byblos med libanesisk meny och Restaurang Novo. Med absolut prioritet på kvalitet och miljö vill de leverera bästa möjliga upplevelse ut till gästerna. Nyöppnad är Farina City. Finns även i Rosendal.

Konsten

BrunnsringenVaksalatorg2.jpg Lisa och Anders Diös har genomgående under åren betonat vikten av att ha ett konstverk i anslutning till den byggnad de rest. Den första byggnaden fick sitt konstverk något senare.

På torget finns en fontän med ett brunnsräcke runt om med kulturhistoriska detaljer från Uppland och Uppsala,
Temat är Händelser kring ett torg - Till arbetets lov från 1964. Konstnären är Axel Wallenberg.

I samband med det flyttades Kandelabern

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Rotarys Guldhjärta

Fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala tilldelas Rotarys guldhjärta 2023

Juryns motivering lyder: Fastighets-mäklaren Widerlöv visar ett genuint samhälls-engagemang, år efter år. De inspirerar andra företagare genom att ständigt hitta nya sätt att bidra till samhället.

Ett extra plus vill vi ge för att alla medarbetare involveras i hand-gripliga insatser. Det står till och med i deras anställningsavtal att de ska arbeta en dag per år med ideellt arbete.

Att Tomas Widerlöv och Fastig-hetsmäklaren Widerlöv bidrar till ett bättre och varmare samhälle belönas med årets Guldhjärta från Uppsala och Knivsta Rotaryklubbar.