Sidhuvudbild
Meny

Forumtorget

Forumtorget mitt i Uppsala är en av stadens främsta samlingspunkter. Andrummet mitt i shoppingstråket har nu utvecklats till ett generöst torg där Forumkvarteret med sin stora genomströmning av gående - inte minst från bussar och tåg vid Resecentrum - bidrar till pulsen.

Stadium har en butik - med entré från Forumtorget - i Åhlénshuset

Serveringar

Fyra serveringar - Egon Uppsala och Espresso House - har även uteserveringar. I Åhlenshuset finns Joe & The Juice och Le Croissant i gatuplanet - ut mot Forumtorget.

Ett av Uppsalas mest traditionsfyllda konditorier - Landings konditori - ligger strax utanför torget längs gågatan

Ett torg för alla

Trots tidigare frånvaro av sittplatser och aktiviteter på Forumtorget har det länge varit en plats för möten – en viktig del av områdets karaktär att ta vara på. Torgets nya gestaltning omdefinierar ytan och välkomnar förbipasserande att ta en paus, njuta av uppträdanden eller själva delta i olika aktiviteter.

Här samlas Fridays for future - de som går i Gretas fotspår och kämpar för klimatet - på fredagar mellan 15-17. Nästa stora satsning är den 22 oktober..

Huvudattraktionen är den 65 meter långa soffan som bjuder in till både aktivitet och vila - och korrekt beteende - avståndstagande - i coronatider. Det vill säga, det finns gott om sittplatser.

"Andra element som stärker det nya Forumtorgets identitet är ett svart stengolv i olika nyanser och en platå. Tillsammans förbinder elementen gågatan med Dragarbrunnsgatan, med torget som knutpunkt."

Hållplats Saluhallen och Stadsbiblioteket

Busshållplatserna Saluhallen och Stadsbiblioteket är förstärkta under Stora torgets ombyggnation.

Där går nu även linje 2 och linje 7. Båda linjerna har tät trafik och passerar Carolina Rediviva, Uppsala slott och Botaniska trädgården på vägen till och från S:t Eriks torg.

Linje 2 går till Gamla Uppsala Museum

Linje 6 och linje 9 har sina normala sträckningar.

Kommer du till Uppsala med buss eller tåg via Resecentrum kan du välja linje 9 till Stadsbiblioteket. Där kan du byta till linje 2 eller 7, åka till nästa hållplats Saluhallen eller ta en promenad över Fyrisån på 2,5 kvarter - vackert fotoläge från bron.

Åt andra hållet går linje 9 till Sävja kyrka och Linnés Sävja.

Hållplats Stadsbiblioteket.ger kortaste gångväg till Linnéträdgården

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken och Uppsala universitetshus.

Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Ärkebiskopen Antjé Jackelé har sitt kansli där Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditoriet på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården