Sidhuvudbild
Meny

Forumtorget

Forumtorget mitt i Uppsala är en av stadens främsta samlingspunkter. Andrummet mitt i shoppingstråket har nu utvecklats till ett generöst torg där Forumkvarteret med sin stora genomströmning av gående - inte minst från bussar och tåg vid Resecentrum - bidrar till pulsen.

Stadium har en butik - med entré från Forumtorget - i Åhlénshuset

Serveringar

Fyra serveringar - Egon Uppsala och Espresso House - har även uteserveringar. I Åhlenshuset finns Joe & The Juice och Le Croissant i gatuplanet - ut mot Forumtorget.

Ett av Uppsalas mest traditionsfyllda konditorier - Landings konditori - ligger strax utanför torget längs gågatan

Ett torg för alla

Trots tidigare frånvaro av sittplatser och aktiviteter på Forumtorget har det länge varit en plats för möten – en viktig del av områdets karaktär att ta vara på. Torgets nya gestaltning omdefinierar ytan och välkomnar förbipasserande att ta en paus, njuta av uppträdanden eller själva delta i olika aktiviteter.

Här samlas de som går i Gretas fotspår, som kämpar för klimatet.

Huvudattraktionen är den 65 meter långa soffan som bjuder in till både aktivitet och vila - och korrekt beteende - avståndstagande - i coronatider. Det vill säga, det finns gott om sittplatser.

"Andra element som stärker det nya Forumtorgets identitet är ett svart stengolv i olika nyanser och en platå. Tillsammans förbinder elementen gågatan med Dragarbrunnsgatan, med torget som knutpunkt."

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.