Sidhuvudbild
Meny

Forumtorget

Forumtorget mitt i Uppsala är en av stadens främsta samlingspunkter. Andrummet mitt i shoppingstråket har nu utvecklats till ett generöst torg där Forumkvarteret med sin stora genomströmning av gående - inte minst från bussar och tåg vid Resecentrum - bidrar till pulsen.

Stadium har en butik - med entré från Forumtorget - i Åhlénshuset

Serveringar

Fyra serveringar - Egon Uppsala och Espresso House - har även uteserveringar. I Åhlenshuset finns Joe & The Juice och Le Croissant i gatuplanet - ut mot Forumtorget.

Ett av Uppsalasmed traditionsfyllda konditorier - Landings konditori - ligger strax utanför torget längs gågatan

Ett torg för alla

Trots tidigare frånvaro av sittplatser och aktiviteter på Forumtorget har det länge varit en plats för möten – en viktig del av områdets karaktär att ta vara på. Torgets nya gestaltning omdefinierar ytan och välkomnar förbipasserande att ta en paus, njuta av uppträdanden eller själva delta i olika aktiviteter.

Här samlas de som går i Gretas fotspår, som kämpar för klimatet.

Huvudattraktionen är den 65 meter långa soffan som bjuder in till både aktivitet och vila - och korrekt beteende - avståndstagande - i coronatider. Det vill säga, det finns gott om sittplatser.

"Andra element som stärker det nya Forumtorgets identitet är ett svart stengolv i olika nyanser och en platå. Tillsammans förbinder elementen gågatan med Dragarbrunnsgatan, med torget som knutpunkt."

Politiker - de yngre

Ju yngre politikerna blir desto mer ser de folk med livserfarenhet som främmande, kanske hotfulla.

Bo Pellnäs 2020

De besvärliga

De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till

Ola Larsmo 2013

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.