Sidhuvudbild
Meny

Fadimes plats

Konstverket på Fadimes plats är ett mörkt bronsträd - konstnären är Hanna Beling.

Invigningen skedde den 4 juni 2013 av jämställdhetsminister Marika Arnholm.

Det står där som en påminnelse om att aldrig glömma mordet på Fadime Sahindal

Minnesmärket

FadimeSahindal.jpg Hanna Belings tankar om minnesmärket är något för alla att återkomma till. Hon berättar om hur hon gick runt i skogen i Utö skärgård och letade efter ett träd som kunde symbolisera Fadimes utstrålning.

Trädets grenar gestaltar Fadimes styrka, hennes långa livskraftiga slingrande hår.Växtligheten sträcker sig upp mot ljuset och friheten och varje gren har en egen fri vilja,precis som Fadime skulle ha fått haft. De sling-rande rötterna symboliserar hennes ursprung.

I stammen har jag låtit en spegel bli ett tecken för hennes ansikte.

Läs mer i Johanna Uddéns bok Mod, minnen och äventyr. Kapitlet om Fadime börjar Tänk att inte få vara tillsammans med vilka kompisar du vill. Tänk om din släkt skulle bestämma allt i ditt liv, till och med vem du ska vara kär i. Så var det för Fadime Sahindal från Uppsala..

Hanna Beling avsåg att placera Fadime Sahindals ansikte på trädets stam, men efter samråd med beställaren Uppsala kommun, som är mån om att skulpturen ska omfatta allt patriarkalt betingat våld och inte bara det så kallade hedersvåld som tog Fadimes liv, ersattes anletet med en spegel där betraktaren kan se sig själv.

Grand Hotell Hörnan

På andra sidan gatan - ni kan inte missa det vackra huset - ligger Grand Hotell Hörnan. Hotellets mysiga lobbybar är öppen för såväl hotellgäster som för allmänheten. I hotellatmosfär anno 1907 serveras det mesta i dryckesväg samt en enklare barmeny där du bland annat hittar vår populära räksmörgås. Stolarna och borden längs fasaden utgör den naturliga träffpunkten.

Konstgjutning

Herman Bergmans konstgjuteri har gjutit i brons i över 100 år, Sebastian Johans gjorde ett besök när Hanna Belins träd skulle gjutas.

Fadimes grav

En minnesstund hölls i en fullsatt Uppsala domkyrka den 5 februari 2002. Förutom alla vänner, alla som ville minnas och hedra Fadime, fanns representanter för regeringen och kungahuset. Utanför domkyrkan kunde alla som inte fick plats, ett tusental människor, följa högtiden via högtalare.

Varje år samlas allmänheten och representanter för GAPF, Länsstyrelsen och Uppsala kommun vid hennes grav för att hedra henne med tal och kransnedläggning - på dödsdagens datum, den 21 januari 2002.

Stubbe.jpg

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag