Konstverket på Fadimes plats är ett mörkt bronsträd - konstnären är Hanna Beling.
Invigningen skedde den 4 juni 2013 av jämställdhetsminister Marika Arnholm.
Det står där som en påminnelse om att aldrig glömma mordet på Fadime Sahindal
Hanna Belings tankar om minnesmärket är något för alla att återkomma till. Hon berättar om hur hon gick runt i skogen i Utö skärgård och letade efter ett träd som kunde symbolisera Fadimes utstrålning.
Trädets grenar gestaltar Fadimes styrka, hennes långa livskraftiga slingrande hår.Växtligheten sträcker sig upp mot ljuset och friheten och varje gren har en egen fri vilja,precis som Fadime skulle ha fått haft. De sling-rande rötterna symboliserar hennes ursprung.
I stammen har jag låtit en spegel bli ett tecken för hennes ansikte.
Läs mer i Johanna Uddéns bok Mod, minnen och äventyr. Kapitlet om Fadime börjar Tänk att inte få vara tillsammans med vilka kompisar du vill. Tänk om din släkt skulle bestämma allt i ditt liv, till och med vem du ska vara kär i. Så var det för Fadime Sahindal från Uppsala..
Hanna Beling avsåg att placera Fadime Sahindals ansikte på trädets stam, men efter samråd med beställaren Uppsala kommun, som är mån om att skulpturen ska omfatta allt patriarkalt betingat våld och inte bara det så kallade hedersvåld som tog Fadimes liv, ersattes anletet med en spegel där betraktaren kan se sig själv.
På andra sidan gatan - ni kan inte missa det vackra huset - ligger Grand Hotell Hörnan. Hotellets mysiga lobbybar är öppen för såväl hotellgäster som för allmänheten. I hotellatmosfär anno 1907 serveras det mesta i dryckesväg samt en enklare barmeny där du bland annat hittar vår populära räksmörgås. Stolarna och borden längs fasaden utgör den naturliga träffpunkten.
Herman Bergmans konstgjuteri har gjutit i brons i över 100 år, Sebastian Johans gjorde ett besök när Hanna Belins träd skulle gjutas.
En minnesstund hölls i en fullsatt Uppsala domkyrka den 5 februari 2002. Förutom alla vänner, alla som ville minnas och hedra Fadime, fanns representanter för regeringen och kungahuset. Utanför domkyrkan kunde alla som inte fick plats, ett tusental människor, följa högtiden via högtalare.
Varje år samlas allmänheten och representanter för GAPF, Länsstyrelsen och Uppsala kommun vid hennes grav för att hedra henne med tal och kransnedläggning - på dödsdagens datum, den 21 januari 2002.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/