Konstverket på Fadimes plats är ett mörkt bronsträd - konstnären är Hanna Beling.
Invigningen skedde den 4 juni 2013 av jämställdhetsminister Marika Arnholm.
Det står där som en påminnelse om att aldrig glömma mordet på Fadime Sahindal
Hanna Belings tankar om minnesmärket är något för alla att återkomma till. Hon berättar om hur hon gick runt i skogen i Utö skärgård och letade efter ett träd som kunde symbolisera Fadimes utstrålning.
Trädets grenar gestaltar Fadimes styrka, hennes långa livskraftiga slingrande hår.Växtligheten sträcker sig upp mot ljuset och friheten och varje gren har en egen fri vilja,precis som Fadime skulle ha fått haft. De sling-rande rötterna symboliserar hennes ursprung.
I stammen har jag låtit en spegel bli ett tecken för hennes ansikte.
Läs mer i Johanna Uddéns bok Mod, minnen och äventyr. Kapitlet om Fadime börjar Tänk att inte få vara tillsammans med vilka kompisar du vill. Tänk om din släkt skulle bestämma allt i ditt liv, till och med vem du ska vara kär i. Så var det för Fadime Sahindal från Uppsala..
Hanna Beling avsåg att placera Fadime Sahindals ansikte på trädets stam, men efter samråd med beställaren Uppsala kommun, som är mån om att skulpturen ska omfatta allt patriarkalt betingat våld och inte bara det så kallade hedersvåld som tog Fadimes liv, ersattes anletet med en spegel där betraktaren kan se sig själv.
På andra sidan gatan - ni kan inte missa det vackra huset - ligger Grand Hotell Hörnan. Hotellets mysiga lobbybar är öppen för såväl hotellgäster som för allmänheten. I hotellatmosfär anno 1907 serveras det mesta i dryckesväg samt en enklare barmeny där du bland annat hittar vår populära räksmörgås. Stolarna och borden längs fasaden utgör den naturliga träffpunkten.
Herman Bergmans konstgjuteri har gjutit i brons i över 100 år, Sebastian Johans gjorde ett besök när Hanna Belins träd skulle gjutas.
En minnesstund hölls i en fullsatt Uppsala domkyrka den 5 februari 2002. Förutom alla vänner, alla som ville minnas och hedra Fadime, fanns representanter för regeringen och kungahuset. Utanför domkyrkan kunde alla som inte fick plats, ett tusental människor, följa högtiden via högtalare.
Varje år samlas allmänheten och representanter för GAPF, Länsstyrelsen och Uppsala kommun vid hennes grav för att hedra henne med tal och kransnedläggning - på dödsdagens datum, den 21 januari 2002.
Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie
Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag