Sidhuvudbild
Meny

Fadimes plats

Konstverket på Fadimes plats är ett mörkt bronsträd - konstnären är Hanna Beling.

Invigningen skedde den 4 juni 2013 av jämställdhetsminister Marika Arnholm.

Det står där som en påminnelse om att aldrig glömma mordet på Fadime Sahindal

Minnesmärket

FadimeSahindal.jpg Hanna Belings tankar om minnesmärket är något för alla att återkomma till. Hon berättar om hur hon gick runt i skogen i Utö skärgård och letade efter ett träd som kunde symbolisera Fadimes utstrålning.

Trädets grenar gestaltar Fadimes styrka, hennes långa livskraftiga slingrande hår.Växtligheten sträcker sig upp mot ljuset och friheten och varje gren har en egen fri vilja,precis som Fadime skulle ha fått haft. De sling-rande rötterna symboliserar hennes ursprung.

I stammen har jag låtit en spegel bli ett tecken för hennes ansikte.

Läs mer i Johanna Uddéns bok Mod, minnen och äventyr. Kapitlet om Fadime börjar Tänk att inte få vara tillsammans med vilka kompisar du vill. Tänk om din släkt skulle bestämma allt i ditt liv, till och med vem du ska vara kär i. Så var det för Fadime Sahindal från Uppsala..

Hanna Beling avsåg att placera Fadime Sahindals ansikte på trädets stam, men efter samråd med beställaren Uppsala kommun, som är mån om att skulpturen ska omfatta allt patriarkalt betingat våld och inte bara det så kallade hedersvåld som tog Fadimes liv, ersattes anletet med en spegel där betraktaren kan se sig själv.

Grand Hotell Hörnan

På andra sidan gatan - ni kan inte missa det vackra huset - ligger Grand Hotell Hörnan. Hotellets mysiga lobbybar är öppen för såväl hotellgäster som för allmänheten. I hotellatmosfär anno 1907 serveras det mesta i dryckesväg samt en enklare barmeny där du bland annat hittar vår populära räksmörgås. Stolarna och borden längs fasaden utgör den naturliga träffpunkten.

Konstgjutning

Herman Bergmans konstgjuteri har gjutit i brons i över 100 år, Sebastian Johans gjorde ett besök när Hanna Belins träd skulle gjutas.

Fadimes grav

En minnesstund hölls i en fullsatt Uppsala domkyrka den 5 februari 2002. Förutom alla vänner, alla som ville minnas och hedra Fadime, fanns representanter för regeringen och kungahuset. Utanför domkyrkan kunde alla som inte fick plats, ett tusental människor, följa högtiden via högtalare.

Varje år samlas allmänheten och representanter för GAPF, Länsstyrelsen och Uppsala kommun vid hennes grav för att hedra henne med tal och kransnedläggning - på dödsdagens datum, den 21 januari 2002.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.