Sidhuvudbild
Meny

Dragarbrunnstorg

På östra sidan om torget finns olika affärer - Gant, Löplabbet och New House

Där finns restaurangen Plock med uteservering samt Scandic Uplandia med nyöppnad bar.

På motsatta sida ligger Clarion Hotel Gillet och ingång till S:t Per Gallerian

När torget gjordes i ordning för några år sedan planterades ett flertal magnoliaträd som blommar och doftar när det är vår.

Déjà vu

Konstverket på torget heter Déjà vu, konstnären är Ebba Matz.

Ebba Matz har valt att bygga upp en platå för den konstnärliga delen av torget - den ger olika nivåskillnader mot den omgivande marken och har skapat några fall - så var försiktiga.

På den ytan finns fyra stenbänkar i svart diabas. Stora böljande plattor i rostfritt stål är nedfasade i stenläggningen. Konstnären har fått inspiration av rorschachtesterna och är tänkta att framkalla en sorts Déjà vu. Som när man tittar på molnen ... fantasin sätts i rörelse

Cykelställen

Cykelställen lyser röda liksom papperskorgarna. De kan monteras bort om/när man vill använda torget som en scen.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.

Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.