Sidhuvudbild
Meny

S:t Eriks torg

Skanning_202102012.png Det här torget får du inte missa! Det ligger i kanten av de historiska kvarteren omgi-vet av vackra byggnader för olika verksamheter och med olika många år på nacken.

Här fanns förr den gamla landsvägskilen där S:t Eriks gränd mötte S:t Larsgatan som var utfartsvägen mot Börje. Det blev ett utmärkt trafikläge och därmed mark-nadsplats.’

Torget hette tidigare Oxtorget som framgår av kartan från 1702. Vattugränd gick hela vägen ner till ån och det var innan Sysslomansgatan började vid torget..

Fotot är från en artikel av Per Lundgren i Uppland 2015. "Vetenskapssocietetens gård vid Sankt Eriks torg",

Hållplats Saluhallen

Härifrån är det nära till hållplats Saluhallen där linjerna 2 och 7 passerar under ombyggnation av Vaksalagatans centrala del och linje 6 har sin normala rutt.

Börja eller sluta er runda på stan här - slutar ni här har ni nära till bussen med allt ni handlat hos Tribeute och Saluhallen.

Butiker i de gamla källarvalven

DSCN5250.JPG Monika Ågrens Trädgårds-konst och Hantverk är en underbar butik. Blommor, färska eller bundna i kransar och olika arrangemang, vackra kort - ja, missa inte Monikas butik.

tribute.jpg Nu har Tribeute öppnat sin butik i lokalerna bredvid Monika Ågrens Trädgårds-konst och Hantverk.

En mycket lyckad rad av butiker i den här vackra miljön. Tribeute har ett mycket brett sortiment av varor, besök deras hemsida - där ser du det stora urvalet och hur du kan beställa varor.

Saluhallen

Oxtorget var ett riktigt marknadstorg. Här köpte man sitt kött och sin ost, men även andra matvaror. Det blev ohållbart för handlarna - på vintrarna var det för kallt och resten av året gav smuts, insekter och hundar ett ohygieniskt klimat. Detta insåg en professor som 1905 motionerade i Stadsfullmäktige och handlarna agerade från sitt håll. Det gav resultat, beslut togs att inköpa en tomt..

Tomten ägdes av domkapitlet, när grävningarna startade påträffades medel-tida murrester. Arbetet avstannade, var det Andreas Ands studentboende, kunde man bygga där, eller skall det bli en ruinpark? Saluhallen byggdes med bås för handlarna, 1924 gjordes en om- och tillbyggnad av Gunnar Leche. Saluhallen fick både en absid och den omtalade öppna arkadgången mot Fyrisån för fiskhandeln. Ost-Eklunds, Edins, F A Öflings, Boeives, Andersson i Hallen är många som servat och lärt känna sina kunder.

!977 rekommenderade Fastighetsnämndens AU att byggnaden skulle rivas, protesterna hjälpte och 1979 togs beslut om att bevara och rusta upp. John Mattsson Byggnads AB köpte byggnaden i början av åttio-talet. Nu blev det restaurang och flera kaféer

År 2002 brann Saluhallen, den gamla matbasilikan reste sig ur askan och numera är Saluhallen en byggnad med försäljning av mat, ost, fisk och bakvaror men också av mängder med andra tillbehör.

NYTT - Slaktarn Kött & Delikatesser

Här finns olika typer av restauranger och kaféer som Bar & Café, Sushi Fu, Jay Fu´s och Åkanten

Här finns även Galleri Zeitgeist
All konst på väggarna i Uppsala Saluhall är till salu, och förmedlas av galleriet. Flera gånger om året anordnas stora konstmarknader och varje fredag träffas konstnärer och konstintresserade på konstmingel.- att njuta av på plats och köpa för att ta med hem.

Konsistoriehuset

Det långa huset framför domkyrkan är Konsistoriehuset.

De stora vackra dörrarna kan ge intryck av att där var entrén och trappan upp till nästa våning. Så är det inte, bakom dörrarna som oftast är öppna finns numera vackra fönsterpartier som hör till rum som tillhör Diakonins hus. Entrén dit är längre till höger (västerut) på byggnaden. Entrén till Konsistoriehuset är på andra sidan huset, den mot domkyrkan.

De tre stora portarna ledde in till akademins brandstation - där fanns vagn och brandredskap, brandmännen fick skynda dit vid utryckning. I partiet närmast Gustavianum var polisstation med två arrestlokaler.

Ingmar Bergman använde dessa kvarter som miljö till Fanny och Alexander. Bakom de höga dörrarna låg teatern, farmors underbara våning låg en trappa upp och Akademikvarnen var biskopens bostad.

Gustavianum

Till höger om Konsistoriehuset skymtar Gustavianum som nu är stängt för ombyggnad

Gustavianskaakademinmeddessgard.jpg

Därefter följer tre byggnader som alla har en intressant historia - men de är inte öppna för allmänheten så klicka på länkarna och läs deras historia.

Ekermanska huset

Ekermanska huset uppfördes 1761 av professor Petrus Ekerman som bostadshus. Det blev ett av Uppsalas mer imponerande privata stenhus.

Ekerman var professor i vältalighet och poetik, han hade som sidoverksamhet att skriva studenternas avhandlingar. Det gjorde han mot betalning och de 615, som man vet om, bidrog till husbygget.

Huset kallades förr även Aurivilliska gården, numera även Historicum där många studerat historia. Ingången vetter mot Universitetsparken, där låg tidigare en stor plankomgärdad trädgård. Den sträckte sig längs S:t Larsgatan fram till S:t Olofsgatan. Längs Rundelsgränd, som på den tiden sträckte sig genom parken, fanns ekonomibyggnader.

Här har funnits olika typer av lasarett och universitetet köpte huset 1867. Därefter har det funnits polikliniker i huset, sedan universitetets konstsamling, konsthistoriska institutionen, Viktoriamuséet och historiska institutionen. När den senaste lämnade huset 2005 övergick det till SFV:s förvaltning. Idag hyr Svenska kyrkan husets lokaler.

Kungl. Vetenskaps-Societeten

Byggnaden tillhör Kungl. Vetenskaps-Societeten som är Sveriges äldsta lärda sällskap. Den grundades 1710 av Eric Benzelius d.y. efter modell av liknande akademier på kontinenten. Man kallade sig inledningsvis för Collegium curiosorum.

Huset ser hemlighetsfullt, anonymt ut, få upptäcker att namnet står ovanför dörren mot torget. Men det sjuder av liv - den stora entrén är från gården. Förutom alla vetenskapliga diskussioner ägnas tid åt förberedelser för att utse olika pristagare.

Nyligen har den andra boken utkommit - En akademi finner sin väg – i serien som beskriver Kungl. Vetenskaps-Societetens historia. Den behandlar tiden 1744-1800, en tid av både upp- och nedgång för Societeten, och då den viktiga Gyllenhaal-Ziervogelska donationen kom till. Societetens sekreterare, professor Hans Ellegren, är författare till båda böckerna

Den första boken - Hvad nytt och nyttigt - beskriver historiken bakom Kungl. Vetenskaps-Societetens tillkomst. Den sträcker sig fram till sekreterarskiftet 1744 då Anders Celsius går bort och Carl von Linné tar över.

Schefferus bibliotek

Kulturkvarteret Walmstedtska gården

Walmstedtska gården är ett Kulturkvarter. Där finns Galleri 1 och Galleri 2 samt en Studio som hör till den verksamhet som drivs av UKK-Uppsala konstnärsklubb.

Å-huset benämns nu Litteraturens hus som drivs av Uppsala Författarsällskap samt Barnens Å-hus som sedan starten 2017 är en separat verksamhet där Elisabeth Bucht, medlem i UKK och utbildad lärare, är den drivande och pedagogiskt ansvariga.

Själva Walmstedtska gården är ett professorshem som man kan besöka vid vissa tillfällen. En trappa upp ligger professor Herman Rydins våning där tiden tycks ha stått stilla. Våningen är en rekonstruktion som dels bygger på en genomfotografering gjord av Alfred Dahlgren 1905, dels på bouppteckningar, men framförallt på sonen Herman Rydins memoarer "Ur minnet och andra gömmor".

Bostaden består av sex rum och kök och visar ett högborgerligt hem. Stoppade möbler, pärlbroderade lampskärmar och tunga gardiner fyller den stora våningen från 1800-talets slut.

Här hålls borgeliga vigslar

Rosénparken

Till höger om Saluhallen finns Rosénparken, uppkallad efter Nils Rosén von Rosenstein, barnmedicinens fader. En oas med sittplatser och blommande träd som magnolia, kaukasisk vingnöt, vitpil och Åkeröäppelträd.

Där finns en av de fisktrappor som bidrar till att aspen, vår landskapsfisk, kan ta sig upp förbi ännu ett fall och leka.

Rosenparken är ett av de områden som jag kallar ”lager på lager” – där anlade domprosten Andreas And boende för studenterna på medeltiden – kallas ibland Studentholmen

På 1600-talet fanns här en pump som pumpade upp vatten till slottet – Grissbach var konstruktören

Olof Rudbecks Mekaniska verkstad med all teknik var en imponerande anläggning.

Den stora vita byggnaden har varit kvarn och där finns nu Upplandsmuseet. Där bodde biskopen i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.

Bron som leder över dit är stadens äldsta. Slutstenarna, den fina pumpen och det kulturhus i två våningar där Herta är beläget får du läsa om i avsnittet om S:t Eriks gränd.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.