Sidhuvudbild
Meny

S:t Eriks torg

Börja ditt besök i Uppsala här

Hålllplats Saluhallen

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken med Uppsala universitetshus i fonden. Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - de arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Här har ärkebiskop Antjé Jackelén sitt kansli. Kyrkokansliet företräder även Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditori på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården

Kulturkvarteret Walmstedtska gården

I Kulturkvarteret finns Galleri 1 och Galleri 2 samt en Studio som hör till den verksamhet som drivs av UKK-Uppsala konstnärsklubb

Läs mer i matrikeln om konstnärsklubbens historia med en kulturhistorisk text av Marit Jonsson, förord av Sten Bernhardsson, kulturdirektör och med en presentation av föreningens medlemmar. Uppsala Konstnärsklubb matrikel. Där hittar du många av de konstverk som finns i Uppsala med omnejd

Å-huset benämns numera Litteraturens hus, det drivs av Uppsala Författar-sällskap samt Barnens Å-hus som sedan starten 2017 är en separat verk-samhet där Elisabeth Bucht, medlem i UKK och utbildad lärare, är den drivande och pedagogiskt ansvariga.

Själva Walmstedtska gården är ett professorshem som man kan besöka vid vissa tillfällen. En trappa upp ligger professor Herman Rydins våning där tiden tycks ha stått stilla. Våningen är en rekonstruktion som dels bygger på en genomfotografering gjord av Alfred Dahlgren 1905, dels på bouppteckningar, men framförallt på sonen Herman Rydins memoarer "Ur minnet och andra gömmor". Familjen bodde ursprungligen på bottenvåningen och professor Edvard Walmstedt med familj på övervåningen.

Bostaden består av sex rum och kök och visar ett högborgerligt hem. Stoppade möbler, pärlbroderade lampskärmar och tunga gardiner fyller den stora våningen från 1800-talets slut.

De borgerliga vigslarna hålls numera i det nyöppnade Stadshuset

Saluhallen

Saluhalleninomhus.jpg Oxtorget var ett riktigt mark-nadstorg. Här köpte man sitt kött och sin ost, men även andra matvaror. Det blev ohållbart för handlarna - på vintrarna var det för kallt och resten av året gav smuts, insekter och hundar ett ohygieniskt klimat.

Detta insåg en professor som 1905 motionerade i Stadsfullmäktige och handlarna agerade från sitt håll. Det gav resultat, beslut togs att inköpa en tomt. Tomten ägdes av domkapitlet, när grävningarna startade påträffades medeltida murrester. Arbetet avstannade, var det Andreas Ands student-boende, kunde man bygga där, eller skall det bli en ruinpark? Saluhallen byggdes med bås för handlarna.

Saluhallenotorghandel.jpg 1924 gjordes en om- och tillbyggnad av Gunnar Leche. Saluhallen fick både en absid och den omtalade öppna arkadgången mot Fyrisån för fiskhandeln. Ost-Eklunds, Edins, F A Öflings, Boeives, Andersson i Hallen är många som servat och lärt känna sina kunder.

!977 rekommenderade Fastighetsnämndens AU att byggnaden skulle rivas, protesterna hjälpte och 1979 togs beslut om att bevara och rusta upp. John Mattsson Byggnads AB köpte byggnaden i början av åttiotalet. Nu blev det restaurang och flera kaféer

År 2002 brann Saluhallen, den gamla matbasilikan reste sig ur askan och numera är Saluhallen en byggnad med försäljning av mat, ost, fisk och bakvaror men också av mängder med andra tillbehör.

NYTT - Slaktarn Kött & Delikatesser

Här finns olika typer av restauranger och kaféer som Bar & Café, Sushi Fu, Jay Fu´s och Åkanten

Här finns även Galleri Zeitgeist
All konst på väggarna i Uppsala Saluhall är till salu, och förmedlas av galleriet. Flera gånger om året anordnas stora konstmarknader och varje fredag träffas konstnärer och konstintresserade på konstmingel.- att njuta av på plats och köpa för att ta med hem

Ecclesiasticum

Alla valv är nu uthyrda i Ecclesiasticums bottenvåning, en mycket lyckad rad av butiker och galleri i den här vackra miljön.

Herta ligger i en egen mysig liten byggnad och både Upplandsmuseet och Saluhallen har intressanta utbud.

Butiker i de gamla källarvalven

DSCN5250.JPG Monika Ågrens Trädgårds-konst och Hantverk är en underbar butik.

Blommor, färska eller bundna i kransar och olika arrange-mang, hantverk, vackra kort - ja, missa inte Monika Ågrens butik. Hennes skapelser är unika.

Monika Ågren har nu stängt en period. Besked ges på hennes hemsida när hon öppnar igen.

Fiber&Form

FiberochForm2-2.jpg Ett galleri har öppnat i ett av valven. Det är Fiber&Form som presenterar konsthant-verk från ett femtontal kvinnor i Uppland.

Deras affärsidé:"Vara ett dynamiskt och levande galleri". Ett varierande utbud. Även återbesökare skall hitta något nytt. Det finns mycket spännande under valven.

FiberochForm4.jpg För närvarande finns varor av textil, keramik, träsnideri, smide och ull - där medlem-mar i gruppen Ull i Uppland är representerade. En annan är Cariad som förutom konst-hantverk kan ge upplevelser, samtal inom musik och litte-ratur och det som finns i olika månadsbrev

Sommaröppet: Ons-fre 11-18, lör 11-15. Mån, tis, sön stängt

Tribeute - a Tribute to the Tribes

Tribeutebredentre-2.jpg Stig in i Tribeutes värld fylld av vackra ting, inte bara för ditt hem utan även ditt hjärta. Våra värdegrunder guidar oss genom resan; socialt ansvar, handgjort, kulturarv och miljö.

Vi erbjuder ett unikt koncept av exklusiva produkter som är framtagna av hantverkare med omsorg och eftertanke. Valvet har anor från 1200-talet och är en av Uppsalas äldsta butikslokaler.

Extra - sommaröppettider Mån-fre 11-18 och lör 11-15

Vi söker ständigt efter unika föremål, gärna återvunna men framförallt handgjorda, i första hand från Afrika och Haiti. Besök vår hemsida - där ser du det stora urvalet och hur du kan beställa varor via nätet.

Ateljé Lilla Valvet

LillaValvetentre-2.jpg Unikt och charmigt litet valv med inriktning på hantverk, butik och tillfälliga event.

I butiken erbjuds ett noga utvalt sortiment med hållbarhet i fokus, som Klintas härliga doftljus med naturliga och hudvårdande oljor, Terra Midi, Savon de Marseille gåsäggstvål, produkter från Grevinnans rum.

Ateljé Lilla Valvet har under juni och juli öppet vid bokning och efter överenskommelse. Besök vår hemsida

Till hösten planeras event med olika teman och visningar för mindre sällskap. Mer info kommer.
Glad sommar! 🌸💗🌸

Majas Kattglugg

Kattpacykel-natt.jpg Det femte valvet hyrs av Catarina Leijon.

Hon har ett varierat utbud av varor som hon väljer med omtanke

MajasKattglugg.jpg

Konsistoriehuset

Det långa huset framför domkyrkan är Konsistoriehuset.

De stora vackra dörrarna kan ge intryck av att där var entrén och trappan upp till nästa våning. Så var det inte, bakom dörrarna som oftast är öppna finns numera vackra fönsterpartier som hör till rum som tillhör Diakonins hus. Entrén dit är längre till höger (västerut) på byggnaden.

Konsistoriehuset.png De tre stora portarna ledde in till akademins brandstation - där fanns vagn och brandred-skap, brandmännen fick skynda dit vid utryckning. I partiet närmast Gustavianum var polisstation med två arrestlokaler.

Ingmar Bergman använde dessa kvarter som miljö till Fanny och Alexander. Bakom de höga dörrarna låg teatern, farmors underbara våning låg en trappa upp och Akademikvarnen var biskopens bostad.

Katedralkaféet

Entrén till Konsistoriehuset är på andra sidan byggnaden, den mot domkyrkan.

Där finns Katedralkaféet en oas, ljusa fräscha lokaler, trevlig personal - här kan du njuta av kaffe/te, bakverk, smörgåsar och lättare luncher. Det finns även bord och stolar utomhus - i domkyrkans "skugga"

Gustavianum

Till höger om Konsistoriehuset skymtar Gustavianum som är stängt för renovering. Renoveringen beräknas vara klar hösten 2023.

Gustavianskaakademinmeddessgard.jpg

Därefter följer tre byggnader som alla har en intressant historia - men de är inte öppna för allmänheten så klicka på länkarna och läs deras historia.

Ekermanska huset

Ekermanska huset uppfördes 1761 av professor Petrus Ekerman som bostadshus. Det blev ett av Uppsalas mer imponerande privata stenhus.

Ekerman var professor i vältalighet och poetik, han hade som sidoverksamhet att skriva studenternas avhandlingar. Det gjorde han mot betalning och de 615, som man vet om, bidrog till husbygget.

Huset kallades förr även Aurivilliska gården, numera även Historicum där många studerat historia. Ingången vetter mot Universitetsparken, där låg tidigare en stor plankomgärdad trädgård. Den sträckte sig längs S:t Larsgatan fram till S:t Olofsgatan. Längs Rundelsgränd, som på den tiden sträckte sig genom parken, fanns ekonomibyggnader.

Här har funnits olika typer av lasarett och universitetet köpte huset 1867. Därefter har det funnits polikliniker i huset, sedan universitetets konstsamling, konsthistoriska institutionen, Viktoriamuséet och historiska institutionen. När den senaste lämnade huset 2005 övergick det till SFV:s förvaltning. Idag hyr Svenska kyrkan husets lokaler.

Kungl. Vetenskaps-Societeten

KVSport-2.png Byggnaden tillhör Kungl. Vetenskaps-Societeten som är Sveriges äldsta lärda sällskap.

Det grundades 1710 av Eric Benzelius d.y. efter modell av liknande akademier på konti-nenten.

Man kallade sig inledningsvis för Collegium curiosorum.

Huset ser hemlighetsfullt, anonymt ut, få upptäcker att namnet står ovanför dörren mot torget. Men det sjuder av liv - den stora entrén är från gården.

Förutom alla vetenskapliga diskussioner ägnas tid åt förberedelser för att utse olika pristagare, ge ut tidskrifter, böcker - och mycket mer.

Den första boken i serien om Kungl. Vetenskaps-Societetens historia - Hvad nytt och nyttigt - beskriver historiken bakom Kungl. Vetenskaps-Societetens tillkomst. Den sträcker sig fram till sekreterarskiftet 1744 då Anders Celsius går bort och Carl von Linné tar över

Bok nummer två - En akademi finner sin väg – beskriver Kungl. Vetenskaps-Societetens historia. Den behandlar tiden 1744-1800, en tid av både upp- och nedgång för Societeten, och då den viktiga Gyllenhaal-Ziervogelska donationen kom till. Societetens sekreterare, professor Hans Ellegren, är författare till båda böckerna

Schefferus bibliotek

Kyrkans Hus

Här ligger det nationella kyrkokansliet som arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan.

Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i Sverige och i utlandet.

Sysslomansgatan

Rosénparken

bild2.jpg Till höger om Saluhallen finns Rosénparken, uppkallad efter Nils Rosén von Rosenstein, barnmedicinens fader.

En oas med sittplatser och blommande träd som magnolia, kaukasisk vingnöt, vitpil och Åkeröäppelträd.

Där finns en av de fisktrappor som bidrar till att aspen, Upplands landskapsfisk, kan ta sig upp förbi ännu ett fall och leka. Trapporna är specialanpassade för aspen som är en sämre klättrare än t ex. laxen. De kallas ofta för asptrappor.

Rosenparken är ett av de områden som jag kallar ”lager på lager” – där anlade domprosten Andreas And boende för studenterna på medeltiden – kallas ibland Studentholmen

På 1600-talet fanns här en pump som pumpade upp vatten till slottet – Grissbach var konstruktören

Olof Rudbeck

I hela nuvarande parkområdet - från Fyrisån till S:t Eriks torg - byggde Rudbeck upp det mekaniska huset som med all teknik var en imponerande anläggning. Närheten till vattnet var en förutsättning. Här hade Grissbach redan ordnat så att vattnet pumpades upp till slottet.

Mekaniska huset var med all sannolikhet ett hantverkshus. Här utvecklades den kompetens som Rudbeck behövde för sina olika uppdrag, maskiner som även kunde användas av stadens hantverkare och teknikstudenter. Här fanns till exempel hela kedjan från vävare till färdiga textilier.

"Uppsala kom att bli ett centrum för teknisk utbildning och utveckling med särskild tonvikt på nyttoaspekten i universitetets utbildningsutbud" - under Olof Rudbecks

Det äldsta bevarade svensktillverkade matematiska instrumentet, ett solur försett med en världskarta, är tillverkat av Olof Rudbeck d Ä.

Upplandsmuseet

Foto Lisbeth Sporndly Den stora vita byggnaden har varit kvarn och där finns nu Upplandsmuseet.

Museet är uppskattat av ung som äldre och gamla.
Här finns en butik med kvalitetsvaror och gott kaffe att avnjuta.

Foto Lisbeth Sporndly

Robin Lucas har tagit fram En runstenspromenad i centrala Uppsala - staden som är en av de platser med flest runstenar i Sverige

Det var här som biskopen i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander bodde

Uppsalas äldsta bro

Kvarnbron som leder över dit är stadens äldsta. Spana in slutstenarna - de visar vilka som hade inflytande och när det var.

Den fina pumpen och det kulturhus i två våningar där Herta är beläget skall du titta lite närmare på.

Karta från 1702

Skanning_202102012.png

Det här torget får du inte missa! Det ligger i kanten av de historiska kvarteren omgi-vet av vackra byggnader för olika verksamheter och med olika många år på nacken.

Här fanns förr den gamla landsvägskilen där S:t Eriks gränd mötte S:t Larsgatan som var utfartsvägen mot Börje. Det blev ett utmärkt trafikläge och därmed mark-nadsplats.’

Torget hette tidigare Oxtorget som framgår av kartan från 1702. Vattugränd gick hela vägen ner till ån och det var innan Sysslomansgatan började vid torget..

Fotot är från en artikel av Per Lundgren i Uppland 2015. "Vetenskapssocietetens gård vid Sankt Eriks torg",

Hållplats Saluhallen och Stadsbiblioteket

Busshållplatserna Saluhallen och Stadsbiblioteket är förstärkta under Stora torgets ombyggnation.

Där går nu även linje 2 och linje 7. Båda linjerna har tät trafik och passerar Carolina Rediviva, Uppsala slott och Botaniska trädgården på vägen till och från S:t Eriks torg.

Linje 2 går till Gamla Uppsala Museum

Linje 6 och linje 9 har sina normala sträckningar.

Kommer du till Uppsala med buss eller tåg via Resecentrum kan du välja linje 9 till Stadsbiblioteket. Där kan du byta till linje 2 eller 7, åka till nästa hållplats Saluhallen eller ta en promenad över Fyrisån på 2,5 kvarter - vackert fotoläge från bron.

Åt andra hållet går linje 9 till Sävja kyrka och Linnés Sävja.

Hållplats Stadsbiblioteket.ger kortaste gångväg till Linnéträdgården

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken och Uppsala universitetshus.

Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Ärkebiskopen Antjé Jackelé har sitt kansli där Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditoriet på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården