Sidhuvudbild
Meny

Mimmi Ekholms plats

Mimmi Ekholm var en kvinna som avancerade från kontorist via delägare till VD för Uppsala Cementgjuteri. Hon är verkligen värd en hyllning - och att bli ihågkommen.

concrete-queen-foto-anna-pless.jpg

Konsten

På platsen står ett konstverk som består av en ljusprojicering av Ekholms namnteckning. Konstnär Anna-Karin Brus. Där finns även en sockel där du som besökare kan sitta eller stå, kanske för att deklamera en dikt eller se saker ur ett annat perspektiv.

Läs mer i Johanna Uddéns bok Mod, minnen och äventyr.

Kapitlet om Concrete Queen börjar: Du har säkert sett flera statyer som föreställer kungar eller andra kända män. Oftast står de högt upp, på en sockel. De står högt upp för att vi ska titta upp på dem och känna hur viktiga de är. Det är meningen att vi ska beundra dem. De statyerna är gjorda för länge sedan. Det var en tid då männen bestämde och de tyckte att kvinnor inte skulle bestämma något alls

På platsen finns också en gestaltning av landsskapsarkitekter i form av skrivmaskinstangenter och gräsmatta gestaltad som ett skrivmaskinspapper. Stålarmen som flyttar skrivmaskinsvalsen representeras av en rutschkana.

Offentlig konst i Uppsala berättar: Det är konst tänkt att lyfta upp människor, inte konst på en piedestal för människor att beundra. Här kan vem som helst få stå på en framträdande plats en stund!

Gjuteriparken

Runt o,kring torget finna gatunamn som härrör till Cementgjuteriet och parken i närheten har fått namnet Gjuteriparken.

Hållplats Saluhallen och Stadsbiblioteket

Busshållplatserna Saluhallen och Stadsbiblioteket är förstärkta under Stora torgets ombyggnation.

Där går nu även linje 2 och linje 7. Båda linjerna har tät trafik och passerar Carolina Rediviva, Uppsala slott och Botaniska trädgården på vägen till och från S:t Eriks torg.

Linje 2 går till Gamla Uppsala Museum

Linje 6 och linje 9 har sina normala sträckningar.

Kommer du till Uppsala med buss eller tåg via Resecentrum kan du välja linje 9 till Stadsbiblioteket. Där kan du byta till linje 2 eller 7, åka till nästa hållplats Saluhallen eller ta en promenad över Fyrisån på 2,5 kvarter - vackert fotoläge från bron.

Åt andra hållet går linje 9 till Sävja kyrka och Linnés Sävja.

Hållplats Stadsbiblioteket.ger kortaste gångväg till Linnéträdgården

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken och Uppsala universitetshus.

Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Ärkebiskopen Antjé Jackelé har sitt kansli där Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditoriet på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården