Sidhuvudbild
Meny

Mimmi Ekholms plats

Mimmi Ekholm var en kvinna som avancerade från kontorist via delägare till VD för Uppsala Cementgjuteri. Hon är verkligen värd en hyllning - och att bli ihågkommen.

concrete-queen-foto-anna-pless.jpg

Konsten

På platsen står ett konstverk som består av en ljusprojicering av Ekholms namnteckning. Konstnär Anna-Karin Brus. Där finns även en sockel där du som besökare kan sitta eller stå, kanske för att deklamera en dikt eller se saker ur ett annat perspektiv.

Läs mer i Johanna Uddéns bok Mod, minnen och äventyr.

Kapitlet om Concrete Queen börjar: Du har säkert sett flera statyer som föreställer kungar eller andra kända män. Oftast står de högt upp, på en sockel. De står högt upp för att vi ska titta upp på dem och känna hur viktiga de är. Det är meningen att vi ska beundra dem. De statyerna är gjorda för länge sedan. Det var en tid då männen bestämde och de tyckte att kvinnor inte skulle bestämma något alls

På platsen finns också en gestaltning av landsskapsarkitekter i form av skrivmaskinstangenter och gräsmatta gestaltad som ett skrivmaskinspapper. Stålarmen som flyttar skrivmaskinsvalsen representeras av en rutschkana.

Offentlig konst i Uppsala berättar: Det är konst tänkt att lyfta upp människor, inte konst på en piedestal för människor att beundra. Här kan vem som helst få stå på en framträdande plats en stund!

Gjuteriparken

Runt o,kring torget finna gatunamn som härrör till Cementgjuteriet och parken i närheten har fått namnet Gjuteriparken.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.