.Vårfrutorget kom till i mitten av 1990-talet - där tanken var att det skall vara en plats för vila. Inga bussar, inga gatuförsäljare, inga ...
På torget finns en springbrunn som smälter in i omgivningen, det är inte självklart att man upptäcker den. Där finns nu ledlampor infällda i stenläggningen och springbrunnen lyser invändigt med ett milt blått sken när mörkret infalit.
På torget finns också fyra lönnar som mjukar upp det grå.
Vårfrutorget ramas på en sida in av Svava Matgalleria som har något som passar alla. Vi har samlat butiker och restauranger som delar vår passion för det kulinariska. Oavsett om du vill äta frukost, lunch, fika, eller middag så finns det här för dig som vill äta ute i Uppsala. Det finns något för dig som har bråttom eller för dig som har all tid i världen. I SVAVA Matgalleria gifter sig doften av blommor med doften av nybakat bröd.
På den andra av Forumkvarteret som är ett dynamiskt innerstadskvarter som lever under dygnets alla timmar med bostäder, kontor, service, butiker, restauranger och caféer
Vid torget ligger YlloTyll som är en omtyckt garnbutik som funnits i Uppsala sedan 1985. I butiken finns ett stort sortiment av garnkvalitéer att välja på, främst naturmaterial som bomull, ull och lin. Populärt är bl.a. YlloTylls eget lingarn.
Torget har en upphöjning - trappan leder upp till Upsala Färg Citybutik
Upsala Färg berättar att de år 1962 förvärvade stadens äldsta färghandel: Söderbergs Färghandel. Nästa decennium öppnades där en särskild avdelning med fokus på konstnärs- och hobbymaterial. Där föddes det som de idag kallar Upsala Färg Citybutik. Där erbjuder de ett brett utbud av allt som både hemmapysslare och professionella konstnärer kan tänkas behöva. Väl värt ett besök!
På andra sidan upphöjningen ligger Telias Citybutik med uppskattad personal
Torget har fått namn efter den kyrka - Vårfrukyrkan - som låg i området en gång i tiden. Kyrkan fanns omnämnd redan på 1200-talet. Då hette den Sankta Maria kyrka. Maria är Vår Fru.
1344 och 1355 omtalas Vårfrukyrkan som annex till domkyrkan, vilket den troligen var redan tidigare, då domprosten Andreas And redan 1316 hade en ständig vikarie vid Vårfrukyrkan.
Kyrkan förstördes vid en brand 1543 och revs under Gustav Vasas tid när han behövde byggmaterial till slottet.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/