Sidhuvudbild
Meny

Kungsängstorg

Grisbrunnen

Konstverket på torget är Grisbrunnen - grisarna i brons är skapade av Carl G. Torstensson. Fontänanläggningen är ritad av landsskapsarkitekt Håkan Qvarnström.

Konstverket syftar på den verksamhet som bedrevs här tidigare - torget hette då Svintorget.

Det tidigare Svintorget

Det berättas att här fanns det största varuhus som funnits i Uppsala. Hit kom bönder från de kringliggande byarna. På tisdagarna vaknade man av grisarnas tjut. Här handlades med allt utom med människor och hästar. Hästhandeln höll till på Hästbacken.

Byggnader runt torget

På den stilrena tegelbyggnaden står Sveriges Riksbank och Uppsala Auktionskammare. Det är den senare som numera huserar i byggnaden.

Under riksbankstiden fungerade verksamheten som penningdepå för Riksbanken och utrustades med omfattande säkerhetsinstallationer, inbrottsskydd, stora kassavalv och en 30-tonshiss, avsedd att transportera mynt. Det vill säga utmärkta funktioner för auktionskammaren i kombination med den invändiga ombyggnaden och anpassning av lokalerna som gjordes.

Husets arkitekt är Carl Nyrén som står för ett flertal byggnader i Uppsala. Förutom de som omnämns i Kulturella spår finns Gamla Uppsala museum

Runt om finns byggnader för Uppsala stift och Samariterhemmet. Läs mer om Ebba Boström och hur Samariterhemmet bildades och lever vidare.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Rotarys Guldhjärta

Fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala tilldelas Rotarys guldhjärta 2023

Juryns motivering lyder: Fastighets-mäklaren Widerlöv visar ett genuint samhälls-engagemang, år efter år. De inspirerar andra företagare genom att ständigt hitta nya sätt att bidra till samhället.

Ett extra plus vill vi ge för att alla medarbetare involveras i hand-gripliga insatser. Det står till och med i deras anställningsavtal att de ska arbeta en dag per år med ideellt arbete.

Att Tomas Widerlöv och Fastig-hetsmäklaren Widerlöv bidrar till ett bättre och varmare samhälle belönas med årets Guldhjärta från Uppsala och Knivsta Rotaryklubbar.