Sidhuvudbild
Meny

Kungsängstorg

Grisbrunnen

Konstverket på torget är Grisbrunnen av Carl G. Torstensson som var mycket lämpligt när torget hetta Svintorget.

Grisarna i brons är skapade av Carl G. Torstensson och fontänanläggningen är ritad av landsskapsarkitekt Håkan Qvarnström.

Det tidigare Svintorget

Det berättas att här fanns det största varuhus som funnits i Uppsala. Hit kom bönder från de kringliggande byarna. På tisdagarna vaknade man av grisarnas tjut. Här handlades med allt utom med människor och hästar. Hästhandeln höll till på Hästbacken.

Byggnader runt torget

På den stilrena tegelbyggnaden står Sveriges Riksbank och Uppsala Auktionskammare. Det är den senare som numera huserar i byggnaden.

Under riksbankstiden fungerade verksamheten som penningdepå för Riksbanken och utrustades med omfattande säkerhetsinstallationer, inbrottsskydd, stora kassavalv och en 30-tonshiss, avsedd att transportera mynt. Det vill säga utmärkta funktioner för auktionskammaren i kombination med den invändiga ombyggnaden och anpassning av lokalerna som gjordes.

Husets arkitekt är Carl Nyrén som står för ett flertal byggnader i Uppsala. Förutom de som omnämns i Kulturella spår finns Gamla Uppsala museum

En annan byggnad inrymmer Livsmedelsverket

Runt om finns byggnader för Uppsala stift och Samariterhemmet. Läs mer om Ebba Boström och hur Samariterhemmet bildades och lever vidare.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.

Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.