Sidhuvudbild
Meny

Olrogs plats

IMG_00482.jpg Utomhus har blivit inomhus.

Det här är ett välkomnande torg - i form av ett vardags-rum

De höga svarta lyktstolparna, som står mellan hörnsoffor-na, pryds av vita lampskär-mar. .

Offentligt vardagsrum - en oas

IMG_0045-2.jpg Där ligger även trasmattor och ryamattor formade av olikfärgade gatstenar. Spets-dukarnas mönster på borden har formats genom blästring

Runt borden dyker fantasidjur upp och ur marken väller växter upp. Gatan inramas av blommande, levande träd.

På Baptistkyrkans fasad hänger en skir spetsgardin i ett hörn.

Markbeläggningen består av ljusa, sandborstade betongplattor och ledstråk i gjutjärn - som de på Dragarbrunnstorg. Här finns också de röda cykelställen.

Ulf Peder Olrog

Platsen har fått sitt namn efter Ulf Peder Olrog.

Hans son Bengt Peder Olrog framträdde på invigningsceremonin och berättade om hur mycket Uppsala betydde för hans pappa.

UNT:s Stadsmiljöpris 2012

IMG_00462.jpg UNT:s Stadsmiljöpris delas sedan 2005 ut årligen till en nyligen genomförd förbättring av stads-rummet i Uppsala. Olrogs plats fick UNT:s Stadsmiljöpris 2012. Länk saknas till Kulturella spår och Stadsmiljöpriset.

“Med värme, fantasi och humor skapar den gestaltande gatuin-ramningen på Dragarbrunns-gatan, i anslutning till Vretgränd, trivsel och lugn. Dess egensin-nigt lekfulla former bjuder stres-sade pendlare att hejda tempot mitt i stadens nya, livliga stråk. Så kan en avskild bakgata bli ett besjälat vardagsrum.”

Konstnärerna som samverkat kring detta är Katarina Sundqvist Zohari och Natasha Dahnberg.

Affärsverksamheter

Här finns ett av Uppsalas välkända antikvariat Antikvariat Röda Rummet. Mängder av böcker i fönstren och när vädret tillåter finns de även utomhus.

Du hittar säkert något av intresse, något att prata om, att diskutera med om ni är fler. Slå er ner på bänkarna, om golvlamporna är tända eller ej styr kommunen över och mattorna och dukarna behöver du inte skaka.

Granne med antikvariatet är Uppsala Fot, lämpligt att boka ett besök där i samband med att du upptäcker Uppsala genom promenader.

Här finns även O´Neill´s. De marknadsför sig som en traditionell irish bar och restaurang och de har en generös uteservering.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.