Sidhuvudbild
Meny

Olrogs plats

IMG_00482.jpg Utomhus har blivit inomhus.

Det här är ett välkomnande torg - i form av ett vardags-rum

De höga svarta lyktstolparna, som står mellan hörnsoffor-na, pryds av vita lampskär-mar. .

Offentligt vardagsrum - en oas

IMG_0045-2.jpg Där ligger även trasmattor och ryamattor formade av olikfärgade gatstenar. Spets-dukarnas mönster på borden har formats genom blästring

Runt borden dyker fantasidjur upp och ur marken väller växter upp. Gatan inramas av blommande, levande träd.

På Baptistkyrkans fasad hänger en skir spetsgardin i ett hörn.

Markbeläggningen består av ljusa, sandborstade betongplattor och ledstråk i gjutjärn - som de på Dragarbrunnstorg. Här finns också de röda cykelställen.

Ulf Peder Olrog

Platsen har fått sitt namn efter Ulf Peder Olrog.

Hans son Bengt Peder Olrog framträdde på invigningsceremonin och berättade om hur mycket Uppsala betydde för hans pappa.

UNT:s Stadsmiljöpris 2012

IMG_00462.jpg UNT:s Stadsmiljöpris delas sedan 2005 ut årligen till en nyligen genomförd förbättring av stads-rummet i Uppsala. Olrogs plats fick UNT:s Stadsmiljöpris 2012. Länk saknas till Kulturella spår och Stadsmiljöpriset.

“Med värme, fantasi och humor skapar den gestaltande gatuin-ramningen på Dragarbrunns-gatan, i anslutning till Vretgränd, trivsel och lugn. Dess egensin-nigt lekfulla former bjuder stres-sade pendlare att hejda tempot mitt i stadens nya, livliga stråk. Så kan en avskild bakgata bli ett besjälat vardagsrum.”

Konstnärerna som samverkat kring detta är Katarina Sundqvist Zohari och Natasha Dahnberg.

Affärsverksamheter

Här finns ett av Uppsalas välkända antikvariat Antikvariat Röda Rummet. Mängder av böcker i fönstren och när vädret tillåter finns de även utomhus.

Du hittar säkert något av intresse, något att prata om, att diskutera med om ni är fler. Slå er ner på bänkarna, om golvlamporna är tända eller ej styr kommunen över och mattorna och dukarna behöver du inte skaka.

Granne med antikvariatet är Uppsala Fot, lämpligt att boka ett besök där i samband med att du upptäcker Uppsala genom promenader.

Här finns även O´Neill´s. De marknadsför sig som en traditionell irish bar och restaurang och de har en generös uteservering.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/