Sidhuvudbild
Meny

Stora torget

Storatorget1773motVaksalatull.jpg Skapades i samband med den stora gatuomläggningen på 1640-talet. Ett rätlinjigt system.

Torget har slutna hörn som torget i Piteå.

Beslutades att torget skulle ha "pampiga" fastigheter byggda i sten. Claus Eden (senare adlad Claes Edenberg) var en av dem som fick tomt. Han byggde det hus som efter olika ombyggnationer nu kallas Rådhuset..

Kandelabern

1881 beslöt stadsfullmäktige att förbättra belysningen på Stora torget - gaskandelabern sätts upp

Beslutades om spårväg - kandelabern flyttades till Vaksala torg. Flyttas 1966/1971 till S:t Eriks torg och hösten 1999 placerades kandelabern åter på sin ursprungliga plats

Spårvägar

Roterande klot

DSCN56862.jpg

Spårfinnare

Spårfinnare Eva Larsson Foto B Nordenman

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.