Sidhuvudbild
Meny

Riddartorget

Riddartorget är en oas mitt i de historiska kvarteren. När man slår sig ner på några av bänkarna under den stora linden och de andra träden har man Uppsala domkyrkas södra port framför sig.

Södra portens vackra utsmyckningar kan inspirera besökare att gå närmare, upp för trappan i muren och ta sig en närmare titt.

Till höger om domkyrkan ligger Skytteanum, med det välkända valvet. Nästa byggnad är det Oxenstiernska huset följt av Värmlands nations hus. Uppe på backen ligger Helga Trefaldighets kyrka och Dekanhuset.

Academia Carolina

Academia-Carolina-001-2.jpg

Här låg Academia Carolina som alla intresserade av Uppsala känner till. Välkommen att stifta bekantskap med byggnaden.

Namnet förklarar varför Carolina Rediviva har fått det namn det har - det återuppståndna Carolina.

Det var ett domkapitelhus under senmedeltiden och det är troligt att det disponerades av universitetet från starten 1477. Det fanns utrymme i bottenvåningen mot Riddartorget för en prubba, dvs studentarrest och även källare och bodar som ibland användes till fähus.

Det var här som Uppsala möte ägde rum i februari och mars 1593

Huset skadade vid branden 1702 och lär ha fått en omfattande återupp-byggnad. Huset revs 1778 och planer fanns då på att bygga det nya universitetsbiblioteket här.

Besökare i Uppsala

Turistbussar har en möjlighet att parkera längs gatan som sträcker sig mellan domkyrkan och Riddartorget. Kort innan det är dags för avgång brukar det bli mer liv och rörelse än vanligt.

S:t Eriks kapell

Skanning_202102022.png Ronnie Carlsson har skrivit ett kapitel i del II av Uppsala dom-kyrka. "Där Riddartorget nu breder ut sig söder om dom-kyrkan låg tidigare ett kapell som var vigt till Sankt Erik."

Ronnie Carlsson även gjort arkeologiska undersökningar på senare tid. Nära mitten av kapellet framkom en värmean-läggning, en ugn av tegel. Uppsala 2004

S:t Eriks kapell omnämns 1278 och i januari 1301 upprättar Karl Gregorsson ett testamente till kapellet beläget vid skolan. Kapellet skadades svårt vid bränderna 1473 och 1572. På 1600-talet försågs kapellet med ett säteritak efter en ritning av Olof Rudbeck d ä. Magnus Gabriel De la Gardie planerade att föra över konstskatter från kapellet på Wenngarn om han skulle mista det vid reduktionen.

Kapellet skadades svårt 1702, material användes för att reparera den skadade domkyrkan.

Nutida S:t Eriks kapell

Det finns ett S:t Eriks kapellBerthåga kyrkogård. Det är ett stämningsfullt kapell för begravningar med många gäster.

Kapellet är ritat av arkitekten Kurt von Schmalensee

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/