Sidhuvudbild
Meny

Riddartorget

Riddartorget är en oas mitt i de historiska kvarteren. När man slår sig ner på några av bänkarna under den stora linden och de andra träden har man Uppsala domkyrkas södra port framför sig.

Södra portens vackra utsmyckningar kan inspirera besökare att gå närmare, upp för trappan i muren och ta sig en närmare titt.

Till höger om domkyrkan ligger Skytteanum, med det välkända valvet. Nästa byggnad är det Oxenstiernska huset följt av Värmlands nations hus. Uppe på backen ligger Helga Trefaldighets kyrka och Dekanhuset.

Academia Carolina

Academia-Carolina-001-2.jpg

Här låg Academia Carolina som alla intresserade av Uppsala känner till. Välkommen att stifta bekantskap med byggnaden.

Namnet förklarar varför Carolina Rediviva har fått det namn det har - det återuppståndna Carolina.

Det var ett domkapitelhus under senmedeltiden och det är troligt att det disponerades av universitetet från starten 1477. Det fanns utrymme i bottenvåningen mot Riddartorget för en prubba, dvs studentarrest och även källare och bodar som ibland användes till fähus.

Det var här som Uppsala möte ägde rum i februari och mars 1593

Huset skadade vid branden 1702 och lär ha fått en omfattande återupp-byggnad. Huset revs 1778 och planer fanns då på att bygga det nya universitetsbiblioteket här.

Besökare i Uppsala

Turistbussar har en möjlighet att parkera längs gatan som sträcker sig mellan domkyrkan och Riddartorget. Kort innan det är dags för avgång brukar det bli mer liv och rörelse än vanligt.

S:t Eriks kapell

Skanning_202102022.png Ronnie Carlsson har skrivit ett kapitel i del II av Uppsala dom-kyrka. "Där Riddartorget nu breder ut sig söder om dom-kyrkan låg tidigare ett kapell som var vigt till Sankt Erik."

Ronnie Carlsson även gjort arkeologiska undersökningar på senare tid. Nära mitten av kapellet framkom en värmean-läggning, en ugn av tegel. Uppsala 2004

S:t Eriks kapell omnämns 1278 och i januari 1301 upprättar Karl Gregorsson ett testamente till kapellet beläget vid skolan. Kapellet skadades svårt vid bränderna 1473 och 1572. På 1600-talet försågs kapellet med ett säteritak efter en ritning av Olof Rudbeck d ä. Magnus Gabriel De la Gardie planerade att föra över konstskatter från kapellet på Wenngarn om han skulle mista det vid reduktionen.

Kapellet skadades svårt 1702, material användes för att reparera den skadade domkyrkan.

Nutida S:t Eriks kapell

Det finns ett S:t Eriks kapellBerthåga kyrkogård. Det är ett stämningsfullt kapell för begravningar med många gäster.

Kapellet är ritat av arkitekten Kurt von Schmalensee

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.