Sidhuvudbild
Meny

Celsiustorget

Celsiushuset-001-2.jpg

Torget har fått sitt namn efter det gula huset som står på snedden - jämfört ned de andra husen. Där lät Anders Celsius anlägga ett observatorietorn som syns på den här bilden (nu rivet). Han bodde i våningen under.

Huset har det självklara namnet Celsiushuset

Celsiustorgetilovskrud.jpg Här ligger den stora gallerian St Per som fyller 50 år i år. Gågatan går parallellt med torget och längs den finns apotek och ett flertal klädaffärer.

Här finns uteserveringar och lövträd som ger skugga.

När det lackar mot jul ställer tomten ut sin stora fåtölj dit alla kan komma med sina önskningar.

I början på 2000-talet kunde man fortfarande se och höra Frälsningsarméns blåsorkes-ter. Arméns julgryta var ett säkert kort liksom korvgubben Sune Gustavsson med kubb på huvudet.

Celsiusstatyn

Anders Celsius står staty vid ingången till St Persgallerian. Konstnären är Knut-Erik Lindberg. Celsius sträcker sin kvadrant upp i skyn - hans huvudämne var astronomi. Termometern som gjort honom världsberömd håller han i den andra handen.

I början på 2000-talet kunde man fortfarande se och höra Frälsningsarméns blåsorkester och arméns julgryta var ett säkert kort liksom korvgubben Sune Gustavsson med kubb på huvudet.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,

Det behövde aldrig användas i krig. I stället har det an-vänts vid kröningar, vid Gustav II Adolfs rådsmöten och när drottning Kristina abdikerade - och otaliga festligheter, genom åren

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Idag bor Li Bennich-Björkman, första kvinnan på posten, och hennes man där. I huset finns finns även utrymmen för studenterna på den statsvetenskapliga institutionen samt ett samlingsrum - det Gyllenhielmska

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.

Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.