Sidhuvudbild
Meny

Engelska villan

Engelska villan Foto B Nordenman Engelska villan ligger på Trädgårdsgatan, en gata som du inte skall missa när du är i Uppsala.

Gatan har fått sitt namn av att här låg den första slotts-trädgården som Gustav Vasa lät anlägga i samband med att slottsbygget började 1549.

Gatan har samma sträckning som den dåvarande trädgår-den. Den skänktes till staden på 1640-talet vid den stora gatuomläggningen. De medeltida dragningarna blev raka och rätlinjiga och många förlorade delar av sina tomter.

Den kristliga enkelheten

De som byggde villan var paret Johan Oscar Quensel och hans hustru Florence Dickson. De kom båda från förmögna familjer på Västkusten. Det kom att bli Florence som bestämde husets engelska stil och allt var med högsta kvalité. Mycket inköptes i London. Den kallades även Trädgårdsvillan, delar av slottsträdgården ingick i tomten och det fanns även tennisbana i trädgården.

Villan byggdes med 24 rum, badrum, toaletter och kök fanns i källaren - hiss fanns i villan.

Efter en tid då makarna fått intressen på varsitt håll fick den namnet Den kristliga enkelheten (ironi) och huset byggdes om så att paret hade varsin våning. Oscar Quensel, som var professor, bodde på bottenvåningen och där tog han emot sina studenter.

Florence började umgås med de kvinnliga studenterna. De fick även använda husets tennisbana

Flyttar till Djursholm

Florence Quensel blev änka 1915, 59 år gammal. Hon flyttade då till Djursholm.

Huset såldes och har sedan dess bytt ägare och byggts om ett antal gånger.

Krister Littorin, vd för Tändsticksbolaget, köpte huset och moderniserade det som att installera rinnande varmt och kallt vatten. Entrén och trapphuset flyttades och därigenom utökades bostadsytan.

Efter Krügerkraschen år 1932 tvingades Littorin att sälja byggnaden. Ny ägare blev familjen Simon Lindsjö, arkitekt och byggmästare som även varit Littorin behjälplig med ombyggnationerna.

Familjen Lindsjö gjorde om och planlade tomten till att bli en vacker trädgård. Även om mycket har ändrats idag finns fortfarande några av de ovanliga växterna kvar som de planterade. (Broschyr "Trädgårdsgatan 11" producerad av Hera, Uppsala)

Den 1 februari 2007 köpte Miab Förvaltning fastigheten.

Trädgårdsgatan är fylld med historik

Gatan går från Riddartorget vid Domkyrkan mer till Svandammen. På vänster sida ligger Skytteanum med sin trädgård och på höger sida Oxenstiernska huset följt av det som tidigare var Stadshotellet. I korsningen med Drottninggatan låg tidigare restaurangerna Schylla och Carybdis och Lill-Gunnars, det populära fiket då den gatan kallades för "Draget", hade två nationshus och nära till biograferna på Trädgårdsgatan.

Lundellska skolan och Fackskolan för Huslig ekonomi har haft lokaler längs gatan. Hemmets kokbok är en välkänd produkt från Uppsala.

De byggnader som är välkända även idag är husen för Östgöta respektive GH nation, Regnellianum och det som var de olika institutionerna i kvarteret Munken. Där finns även en bevarad stadsgård - Grillska gården - och det vackra huset på Trädgårdsgatan 12 där Ingmar Bergmans mormor och morfar bodde.

Välkommen att boka en vandring, en berättelse. Trädgårdsgatan räcker långt - det finns ett otal berättelser.

I Slottsträdgården fanns fågelburar, speciellt Erik XIV och Johan III trivdes med det.

Numera finns ett mycket omtyckt kafé - Fågelsången - i slutet av gatan, utsikt mot Svandammen (numera utan svanar), Flustret och Stadsträdgården. Garanterat att du inte får vara ensam där, men borden står numera glest. Fågelsången öppnade i mitten av maj 2020 efter renovering.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/