Sidhuvudbild
Meny

Celsiushuset

Huset har fått sitt namn efter astronomen Anders Celsius som blev professor i astronomi 1730. Både hans far Nils och farfar Magnus var astronomer och hans mor dotter till Anders Spole. Han saknade ett observatorium.

Det berättas att professor Bengt Hedraeus haft ett "skådetorn" på sin gård på 1650-talet och en kollega, Anders Spole, haft något liknande. I början av 1700-talet presenterades olika förslag - ett var att använda ett av slottstornen som blivit förstört efter branden 1702.

När Celsius återkom från sin resa i Europa byggde han själv en observations paviljong där han förvarade sin instrument. Detta intensifierade planerna på att hitta en lämplig lokal - och finansiering. Det blev Johan Billbergs hus, han som var känd för att ha suttit i fönstret och betraktat kometen med sin tub i november 1680.

Mer om Celsiushuset

Carl Hårleman

Billbergs hus krävde både om- och tillbyggnad så Anders Celsius kontaktade Carl Hårleman som åtog sig uppdraget. Han utarbetade ritningar för de två översta våningarna och en planerad takvåning för observatoriet - ett torn med höga, smala fönster.

Den tredje våningen var bostaden med stor sal, bibliotek och sovrum.

Instrumentering

Det framgår att Celsius gjorde extra utbetalningar till olika hantverkare och de som kom med virke, sten och sand så att ombyggnationen skulle flyta på bra - och det gjorde den.

Det gick inte lika bra med mätningarna. Huset låg "skymt" av slottet, domkyrkan mm och trafiken - häst och vagn - på gatan utanför störde mätningarna genom skakningar. Någon fick gå ut och stoppa trafiken.

Celsius hade siktet inställd på mätningar ut i rymden, var inte så störd. Han fick inte möjlighet att arbeta så länge innan han dog.

Observatoriet flyttas

Celsiushusetmedovrigahus2.jpg Universitetet fick kungl. Maj:ts tillåtelse att sälja huset på offentlig auktion. Det gav inget resultat men sedan kom en tid med apotekare som avlöste varandra. Husets bottenvåning blev labora-torielokaler.

Södermanlands-Nerikes nation hyrde rum i huset. Det skadades när tornet togs bort 1857 så de fick avstå från nationsfransäs och solbad på taket - tacksamt att skämta om. Nationen flyttade 1865, minns tiden där med glädje, de hade hyrt ut till OD som repetitionslokal, Gunnar Wennerberg dök upp liksom Glunten - Beronius och "Daniel" Hwasser.

Rolf Guldsmed

I de fina lokalerna i bottenplanet välkomnas man till en äkta guldsmed - som visar sig vara tre!

Vi är tre guldsmeder som har butik och ateljé i centrala Uppsala, belägen i det anrika Celsiushuset. Vi formger och tillverkar unika smycken och juveler samt utför reparationer och omarbetningar. I butiken kan man se ett stort urval av egentillverkade smycken och vigselringar.

Har ni en egen idé är ni välkommen att förverkliga den. Hos oss finns alltid en guldsmed tillgänglig.
Jason, Lena, Jenny

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.

Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/