Huset har fått sitt namn efter astronomen Anders Celsius som blev professor i astronomi 1730. Både hans far Nils och farfar Magnus var astronomer och hans mor dotter till Anders Spole. Han saknade ett observatorium.
Det berättas att professor Bengt Hedraeus haft ett "skådetorn" på sin gård på 1650-talet och en kollega, Anders Spole, haft något liknande. I början av 1700-talet presenterades olika förslag - ett var att använda ett av slottstornen som blivit förstört efter branden 1702.
När Celsius återkom från sin resa i Europa byggde han själv en observations paviljong där han förvarade sin instrument. Detta intensifierade planerna på att hitta en lämplig lokal - och finansiering. Det blev Johan Billbergs hus, han som var känd för att ha suttit i fönstret och betraktat kometen med sin tub i november 1680.
Mer om Celsiushuset
Billbergs hus krävde både om- och tillbyggnad så Anders Celsius kontaktade Carl Hårleman som åtog sig uppdraget. Han utarbetade ritningar för de två översta våningarna och en planerad takvåning för observatoriet - ett torn med höga, smala fönster.
Den tredje våningen var bostaden med stor sal, bibliotek och sovrum.
Det framgår att Celsius gjorde extra utbetalningar till olika hantverkare och de som kom med virke, sten och sand så att ombyggnationen skulle flyta på bra - och det gjorde den.
Det gick inte lika bra med mätningarna. Huset låg "skymt" av slottet, domkyrkan mm och trafiken - häst och vagn - på gatan utanför störde mätningarna genom skakningar. Någon fick gå ut och stoppa trafiken.
Celsius hade siktet inställd på mätningar ut i rymden, var inte så störd. Han fick inte möjlighet att arbeta så länge innan han dog.
Universitetet fick kungl. Maj:ts tillåtelse att sälja huset på offentlig auktion. Det gav inget resultat men sedan kom en tid med apotekare som avlöste varandra. Husets bottenvåning blev labora-torielokaler.
Södermanlands-Nerikes nation hyrde rum i huset. Det skadades när tornet togs bort 1857 så de fick avstå från nationsfransäs och solbad på taket - tacksamt att skämta om. Nationen flyttade 1865, minns tiden där med glädje, de hade hyrt ut till OD som repetitionslokal, Gunnar Wennerberg dök upp liksom Glunten - Beronius och "Daniel" Hwasser.
I de fina lokalerna i bottenplanet välkomnas man till en äkta guldsmed - som visar sig vara tre!
Vi är tre guldsmeder som har butik och ateljé i centrala Uppsala, belägen i det anrika Celsiushuset. Vi formger och tillverkar unika smycken och juveler samt utför reparationer och omarbetningar. I butiken kan man se ett stort urval av egentillverkade smycken och vigselringar.
Har ni en egen idé är ni välkommen att förverkliga den. Hos oss finns alltid en guldsmed tillgänglig.
Jason, Lena, Jenny
Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie
Hiroshimadagen
Domkyrkan ringer med alla klockor i 15 minuter från kl. 21 för att påminna om atombomben som fälldes över Hiroshima den 6 augusti 1945
Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin
Tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli lite feta,
säger Margareta.
Låt oss bli tjocka och granna
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma,
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina.
Alf Henrikson 1967.
Nu finns en möjlighet att besöka Veckholms kyrka
Under perioden 29 juli-9 augusti 2024 är Veckholms kyrka öppen måndag-fredag kl 11-15.
Övrig tid är kyrkan öppen i samband med gudstjänster och förrättningar.
Vill du boka tid för dop eller vigsel, ring 0171-257 00.
Veckholms kyrka anses vara den förnämsta kyrkan i Trögden, sedan ärkebiskop Nathan Söderblom kallade den ”Trögdens domkyrka”. Det är den största kyrkan i Trögden och även det stora De la Gardieska gravkoret bidrar till dess mäktighet.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.
Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.
Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag