Gunnar Brusewitz har illustrerat hur Carl Peter Thunberg tog sig genom Uppsala från Botaniska trädgården till sitt kära Tunaberg. Ekipaget fick smeknamnet Skallerormen.
Det här var i slutet av Carl Peter Thunbergs levnad och vid den här tiden var han var en celebritet i Uppsala och i världen. Han valde att donera sina samlingar till Uppsala universitet och där finns nu omkring 27000 herbarieark och 37000 insekter. Catalogue of type specimens. 1. C. P. Thunberg (1743-1828 Insecta
Marie-Christine Skunke har skrivit en bok om Carl Peter Thunberg - Carl Peter Thunberg Botanist and Physician - som visar på hur han byggde upp ett globalt nätverk och hade stort ömsesidigt utbyte. Boken är mycket informativ och läsvärd.
Carl Peter Thunberg var ledamot i vetenskapliga akademier runt om i världen
Han hade inte blivit arkiater eller adlad som han hoppats, men tilldelades Vasaorden.
Först blev han Riddare av Vasaorden i samband med sin donation. Senare blev han Kommendör av Vasaorden.
Han lät komplettera det porträtt - som Per Krafft den yngre målat - med Vasaordens gröna band.
Carl Peter Thunberg reste utomlands som många andra för att studera. Hans mål var Paris, där han skulle studera medicin. Han besökte först Amsterdam och Nicolaus Laurens Burman och hans son som gav Thunberg möjlighet att följa med VOC - Verenigde Oostindische Compagnie - till Japan, Holländarna var de enda som hade rätt att komma in i Japan. Han anställdes som extra kirurg på skeppet ”Schoonzigt” efter att ha avslutat sina studier till kirurg.
Det första stoppet var Kapstaden som var VOC:s station. Här fick Carl Peter Thunberg lära sig att leva och tala som en holländare. Han tog naturligtvis varje tillfälle att undersöka naturen och var med om olika strapatsrika utflykter.
Han skickade kontinuerligt sina fynd till de som stod på hans lista över välgörare, men även till andra som han ville tacka, hjälpa, ha som vän i framtiden.
Resultaten dokumenterades i Flora capensis del 1-3. Thunberg var den förste som beskrev floran i Sydafrika och har därför kallats den sydafrikanska florans fader.
På väg mot Japan stannade de på Batavia, Thunberg visste inte då om han skulle få fortsätta. De var där en månad och även där byggde Thunberg ett viktigt kontaktnät. Därefter fick de klartecken för sin fortsatta resa.
Det här var den ö - Deshima - som var deras hem under tiden i Nagasaki och där han skulle verka som kirurg för den nederländska handelskolonin. Ön var 250 x 100 meter, bron till fastlandet fick användas för besök på bordellen.
De fick inte lämna ön vilket först tedde sig omöjligt att kunna upptäcka den japanska växtligheten, men olika möjligheter öppnades. De hade med sig djur från Java - för sin egen mathållning - Thunberg letade igenom det foder som studenter kom med tre gånger per dag
Japanerna var enormt intresserade av nyheter från väst, speciellt inom medicinen, och Thunberg utvecklade ett förtroendefullt samarbete som gav honom information på olika sätt.
I samband med resan för avlägga besöket i Edo hos Shogun tog Thunberg varje tillfälle att lämna bärstolen och springa uppför kullarna
Carl Peter Thunbergs besök i Japan resulterade i en flora som naturligtvis väckte stort intresse.
Allt utbyte han hade med botaniska och privata trädgårdar var förstås eftertraktat. Detta var något som inte varit möjligt att få kunskap om tidigare.
Det var ett stort otal fröer, växter, lökar som Thunberg lyckades skicka till Europa.
Kamelian är ett exempel som han gav till Joseph Banks på Kew Garden i London. Kamelian trivdes och Banks valde att dela med sig till olika slottsträdgårdar - Pilnitz i Dresden, Schönbrunn i Wien och Herrenhäuser i Hannover
Kamelian i Pilnitz har stått på samma plats sedan 1801 och blommar varje år med 35 000 blommor
Vintertid skyddas den av ett mer än 13 meter högt och 54 ton tungt växthus som går på räls.
Vårsolar från solens rike
När Carl Peter Thunberg besökte Japan 1776 fann han en storblommig växt som han senare beskrev som en art i skelörtssläktet. Numera förs arten tillsammans med två andra till ett eget släkte (Hylomecon).
Skogsvallmo Hylomecon japonica finns även i Korea och östra Kina. Växten har länge använts inom traditionell kinesisk medicin. Precis som många andra arter i familjen vallmoväxter (Papaveraceae) innehåller den spännande kemiska ämnen. Man har bland annat isolerat en lång rad alkaloider från växten vilka har god potential för behandling av astma, inflammationer och cancer.
Veckans växt finns på flera platser i Botaniska trädgården, bland annat i Blomväxternas släktträd i södra delen av trädgården och vid norra muren i Barockträdgården.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/