Sidhuvudbild
Meny

Prinshuset

DSCN49082.jpg

Prinshuset har fått sitt namn av att olika prinsar bodde här under 1800-talet när de var i Uppsala för att studera

Huset byggdes år 1837 för Upplands regemente

Oscar I:s o Oscar II:s söner

Prinshuset Foto B Nordenman Under åren 1844-1853 bodde Oscar I:s söner prinsarna Carl, Gustaf (sångarprinsen), Oscar och August i huset.

År 1864 köptes huset av Oscar II som lät renovera det. Åren 1877 till 1886 bodde hans söner Gustaf, Oscar. Carl och Eugen här.

Prins Eugen

Den 1 oktober 1885 kom prins Eugen till Uppsala för att studera. Gunnar Wennerberg var hans guvernör och adjutant var ryttmästare Gustaf Nyblæus.

Kung Oscar hade en önskan att sonen skulle bli mottagen ”i vardagslag”, något som blev en självklarhet hos familjen Carl Rupert och Helena Nyblom i Vershuset. Redan nästa dag bjöds de nyanlända till Nybloms på födelsedagsmiddag. Det var Gunnar Wennerberg som fyllde år – då var även hans son Gunnar med

Familjen Nyblom kom att spela en viktig roll, Carl Rupert Nyblom var prins Eugens lärare i litteratur och konsthistoria.

Helena Nyblom var en person som stärkte prinsen i beslutet att välja konsten. Prins Eugen var elev här i Uppsala hos målaren Wilhelm von Gegerfelt. Helena Nyblom blev en mycket nära vän och de brevväxlade efter att prinsen lämnat Uppsala.

De rent historiska studierna bedrev han hos Claes Annerstedt.

Prinsen hör till de som spelat tennis i rikssalen – innan den restaurerats.

Han återkom vid flera tillfällen, inte minst när det var ett jubileum och den 18 maj 1912 invigde prinsen Gunnar Wennerbergstatyn i Slottsbacken. Konst-nären Theodor Lundberg tillhörde vännerna från Tyresötiden och han var gift med Ellen Nyblom. Helena och Carl Ruperts dotter.

Johan von Bahr

Efter prinsperioden såldes huset till revisionssekreteraren, senare Uppsalas borgmästare Johan von Bahr. Det var han som 1910 lät skolbarn plantera träd som skydd mot hårda vinterstormar - det som i folkmun blev von Bahrska häcken. Namnet blev snabbt etablerat på detta skogsparti - inget av kommunens namnförslag accepterades.

Huset flyttas

Uppsala Kommun flyttade Prinshuset 1998 för att bredda Bäverns gränd. Efter flytten gjordes ny grund, nya skorstenar murades och de kakelugnar som tidigare stod i Prinshuset monterades tillbaka.

I fastigheten finns ytterligare en kakelugn, lejonugnen. Den kom från den nu nedrivna Rektorsbostaden som stod granne med Prinshuset.

MIAB köper fastigheten 2000

Fastigheten totalrenoverades invändigt och alla gamla snickerier, dörrar, lås och golv behölls. Man ville återge en gammal stil från sekelskiftet 1800-1900.

Under våren 2002 byggde MIAB ett plank längs fastighetsgränsen mot Bäverns Gränd. Staketet är återskapat efter fotografier av ett tidigare plank mellan Prinshuset och Rektorsbostaden

Upplandsmuseet tillvaratog år 1998 en port och ett dörrblad från det gamla planket. Dessa gavs till MIAB för att de skulle kunna tillverka en ny port och åtta dörrar med lika utseende. Beslag och låsmekanismer i den gamla porten kunde återanvändas till den nya.

Stubbe.jpg

Ny överbibliotekarie

Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag