Sidhuvudbild
Meny

Prinshuset

DSCN49082.jpg

Prinshuset har fått sitt namn av att olika prinsar bodde här under 1800-talet när de var i Uppsala för att studera

Huset byggdes år 1837 för Upplands regemente

Oscar I:s o Oscar II:s söner

Prinshuset Foto B Nordenman Under åren 1844-1853 bodde Oscar I:s söner prinsarna Carl, Gustaf (sångarprinsen), Oscar och August i huset.

År 1864 köptes huset av Oscar II som lät renovera det. Åren 1877 till 1886 bodde hans söner Gustaf, Oscar. Carl och Eugen här.

Prins Eugen

Den 1 oktober 1885 kom prins Eugen till Uppsala för att studera. Gunnar Wennerberg var hans guvernör och adjutant var ryttmästare Gustaf Nyblæus.

Kung Oscar hade en önskan att sonen skulle bli mottagen ”i vardagslag”, något som blev en självklarhet hos familjen Carl Rupert och Helena Nyblom i Vershuset. Redan nästa dag bjöds de nyanlända till Nybloms på födelsedagsmiddag. Det var Gunnar Wennerberg som fyllde år – då var även hans son Gunnar med

Familjen Nyblom kom att spela en viktig roll, Carl Rupert Nyblom var prins Eugens lärare i litteratur och konsthistoria.

Helena Nyblom var en person som stärkte prinsen i beslutet att välja konsten. Prins Eugen var elev här i Uppsala hos målaren Wilhelm von Gegerfelt. Helena Nyblom blev en mycket nära vän och de brevväxlade efter att prinsen lämnat Uppsala.

De rent historiska studierna bedrev han hos Claes Annerstedt.

Prinsen hör till de som spelat tennis i rikssalen – innan den restaurerats.

Han återkom vid flera tillfällen, inte minst när det var ett jubileum och den 18 maj 1912 invigde prinsen Gunnar Wennerbergstatyn i Slottsbacken. Konst-nären Theodor Lundberg tillhörde vännerna från Tyresötiden och han var gift med Ellen Nyblom. Helena och Carl Ruperts dotter.

Johan von Bahr

Efter prinsperioden såldes huset till revisionssekreteraren, senare Uppsalas borgmästare Johan von Bahr. Det var han som 1910 lät skolbarn plantera träd som skydd mot hårda vinterstormar - det som i folkmun blev von Bahrska häcken. Namnet blev snabbt etablerat på detta skogsparti - inget av kommunens namnförslag accepterades.

Huset flyttas

Uppsala Kommun flyttade Prinshuset 1998 för att bredda Bäverns gränd. Efter flytten gjordes ny grund, nya skorstenar murades och de kakelugnar som tidigare stod i Prinshuset monterades tillbaka.

I fastigheten finns ytterligare en kakelugn, lejonugnen. Den kom från den nu nedrivna Rektorsbostaden som stod granne med Prinshuset.

MIAB köper fastigheten 2000

Fastigheten totalrenoverades invändigt och alla gamla snickerier, dörrar, lås och golv behölls. Man ville återge en gammal stil från sekelskiftet 1800-1900.

Under våren 2002 byggde MIAB ett plank längs fastighetsgränsen mot Bäverns Gränd. Staketet är återskapat efter fotografier av ett tidigare plank mellan Prinshuset och Rektorsbostaden

Upplandsmuseet tillvaratog år 1998 en port och ett dörrblad från det gamla planket. Dessa gavs till MIAB för att de skulle kunna tillverka en ny port och åtta dörrar med lika utseende. Beslag och låsmekanismer i den gamla porten kunde återanvändas till den nya.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Årets hedersupplänning

Årets hedersupplänning är Ulf Landegren

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Som vem som helst

Vernissage 29 september

Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Mariefred

Nytt konstverk i Mariefred.

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/