Sidhuvudbild
Meny

Anders Celsius

anders-celsius.jpg Anders Celsius är en världs-berömd person - men få för-knippar honom med Uppsala.

Det var här han föddes 1701 och dog 1744 - alldeles för tidigt.

Han ligger begravd i Gamla Uppsala kyrka, i mittgången något som medför att hans grav är dold under gång-mattan.

Astronomen

Anders Celsius ägnade sig åt astronomi, han var tredje generationens astronomiprofessor i Uppsala. Hans far Nils var inblandad i de cartesianska striderna som satte stopp för hans karriär och påverkade sonens uppväxt.

År 1730 utnämndes Anders Celsius till ordinarie professor i astronomi. Den vetenskapen hade i Sverige haft en nedgångsperiod. Men om Celsius skriver Sten Lindroth: ”Han fyllde genast ämbetet med levande innehåll och företog astronomiska observationer med de usla instrument som fanns.”

Celsius reste på en längre studieresa utomlands där han besökte flera av de stora observatorierna, till exempel i Bologna, Paris och London.

Celsius återvände till Sverige år 1736, som deltagare i fransmannen de Maupertuis berömda gradmätningsexpedition till Lappland. Det var en av flera expeditioner till olika delar av världen som hade till syfte att försöka utröna jordklotets form. Man hoppades på detta sätt fastställa om Newtons gravita-tionsteori var riktig. Var jorden tillplattad vid polerna som en apelsin eller vid ekvatorn som en citron?

Magnus N.Celsius

Magnus N. Celsius var Anders Celsius farfar. Han var professor i matematik och även dess rektor.
I vissa kretsar är han mest känd för att ha tolkat hälsingerunorna på 1670-talet, i en annan att han var en skicklig gravör. En kunskap som Anna Lantz vidarebefordrar.

Han graverade bilder till fyra dissertationer och en avhandling. Några illustrerar Olof Rudbecks avhandling om hans upptäckt av lymfkärlsystemet.

Celsiushuset och Celsiustorget

Du hittar ytterligare information på Celsiushuset och Celsiustorget

Termometern

Anders Celsius uppfann inte termometern, den hade varit känd i mer än ett sekel. Termometrar från andra forskare som Fahrenheit och Réaumur fanns redan - även andra förslag fanns.

Det Celsius gjorde var att konstruerade en termometer som var överlägsen i precision. 1741, samma år som Carl von Linné fick sin professur, presen-terade han sin termometer med den hundragradiga skalan. Han hade 0° vid vattnets kokpunkt och 100° vid dess fryspunkt.

Celsius avled redan 1744 i sviter efter den strapatsrika expeditionen i norr. Skalan vändes senare och termometern fick 0° vid vattnets fryspunkt och 100° vid dess kokpunkt - som den är idag. Troligen var det någon av Vetenskaps-akademiens instrumentmakare, kanske Daniel Ekström, som fick idén. Inte Carl von Linné.

Kungl. Vetenskapssocieten

Kungl. Vetenskapssocieteten är Sveriges äldsta lärda sällskap. Det grundades 1710 av Eric Benzelius d.y. efter modell av liknande akademier på kontinenten.

Med anledning av det som världen genomgår idag vill jag citera:
Planerna hade funnits länge - 1710 kom genom en slump det tillfälle som gjorde det hela möjligt. Tiden var tung. Det stora kriget pågick som bäst. På senhösten kom pesten till Stockholm och rörde sig upp genom Uppland. Konsistoriet beslöt att stänga universitetet och skicka hem studenterna. Lärarna vid universitetet var nu utan uppgifter och Benzelius samlade då en handfull av de mer framstående på biblioteket, på Gustavianum, och man beslöt att träffas regelbundet. Sällskapet kallade sig Collegium Curiosorum. Man hade som målsättning att korrespondera med kolleger i utlandet, hämta in information om egendomliga företeelser och försöka komma fram till deras orsak, samt samla naturalier och systematisera dessa samlingar. Man ville också aktivt förmera och förmedla kunskapen inte minst inom astronomi, fysik och teknik där man alltmer kunde ana en framtida praktisk betydelse. Detta blev upprinnelsen till det som mer formellt i slutet av 1720-talet kom att få namnet Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala.

Hvad nytt och nyttigt

Hans Ellegren beskriver i sin bok historiken bakom Kungl. Vetenskaps-Societetens tillkomst. Den sträcker sig fram till sekreterarskiftet 1744 då Anders Celsius går bort och Carl von Linné tar över.

Anders Celsius´ stora betydelse för societeten - främst som sekreterare - framgår i boken. Celsius som sekreterare, utmaningar och svårigheter s 163 och Celsius sista tid som sekreterare s 257. Där berättas också om Gradmätningsexpeditionen och Celsius viktiga roll.

Boken finns i Fulltext på DIVA - Digitala Vetenskapliga Arkivet

Utmärkelser och priser

Celsiusmedaljen i guld är Societetens främsta utmärkelse med stadgar från 1961 och delas endast ut inom fysisk-matematiska klassens ämnesom-råden

Linnépriset är Societetens äldsta pris tillkommet genom en donation av Linnés änka och med en urkund undertecknad ‘Hammarby d. 8 Sept. år efter wår frälsare Jesu Christi börd 1803. Sara E. Linné’.

Kungl. Vetenskapsakademien

Kungl. Vetenskapsakademien grundades den 2 juni 1739 av Jonas Alströmer, Sten Carl Bielke, Carl Wilhelm Cederhielm, Anders Johan von Höpken, Carl Linnaeus (senare von Linné) och Mårten Triewald. Två år senare, den 31 mars 1741, godkände Fredrik I Akademiens grundregler och därmed blev Vetenskapsakademien kunglig.

Anders Celsius påverkade på olika sätt inriktning och namn av Kungl. Veten-skapsakademien och i ett brev den 15 juni 1739 till von Höpken tackade han för invalet.

Stubbe.jpg

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Fruntimmersveckan

Tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli lite feta,
säger Margareta.
Låt oss bli tjocka och granna
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma,
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina.

Alf Henrikson 1967.

Veckholms kyrka

Nu finns en möjlighet att besöka Veckholms kyrka

Under perioden 29 juli-9 augusti 2024 är Veckholms kyrka öppen måndag-fredag kl 11-15.

Övrig tid är kyrkan öppen i samband med gudstjänster och förrättningar.
Vill du boka tid för dop eller vigsel, ring 0171-257 00.

Veckholms kyrka anses vara den förnämsta kyrkan i Trögden, sedan ärkebiskop Nathan Söderblom kallade den ”Trögdens domkyrka”. Det är den största kyrkan i Trögden och även det stora De la Gardieska gravkoret bidrar till dess mäktighet.

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag