Sidhuvudbild
Meny

Nathan Söderblom

Hans och hustru Annas grav

Foto Paul Sandberg Om man inte tänkt på Nathan Söderblom tidigare så gör man det säkert när man får syn på den pampiga gravhällen i domkyrkan. På den finns symboler som var viktiga för honom.

Konstnären är Christian Eriksson.

Nathan Söderblom dog den 12 juli 1931 och begravdes den 18 juli. Då gjordes ett undantag från det redan mer än hundra år gamla förbudet att begrava inne i kyrkorna.

Hans hustru Anna dog 16 augusti 1955, hennes urna ligger också där.

Staty

Bror Hjorth  Foto B Nordenman Även den staty som står i I Odinslund ger en påminnelse om Nathan Söderblom - som dock är lätt att missa, att gå förbi. En liten staty av en stor man – konstnären är Bror Hjorth.

Statyn restes 1993 (Svenska kyrkans jubelår) men skapades redan 1931 då Bror Hjorth hoppades att kommunen skulle hedra att Nathan Söderblom tilldelats Nobels fredspris 1930.Gården bakom statyn är Ärkebiskopsgården där numera Antje Jackelén bor tillsammans med sin man Heinz. Där bodde Nathan Söderblom med sin familj under åren 1914/15-1931, hustru Anna och många barn.

Det var en stor förbättring jämfört med Stabby prästgård som de tidigare bott i både när det gällde avståndet till domkyrkan och husets storlek.

Ärkebiskop

Nathan Söderblom utnämndes till ärkebiskop 20 maj 1914, men vigdes först den 8 november. Det var första gången sedan 1670 som det hände, att en svensk ärkebiskop vigdes. Föregångarna var redan vigda till biskopar när de fick det ämbetet.

Porträtt

DSCN2272.JPG Det finns två porträtt av honom i full skrud/ornat, den ena hänger i Helga Trefaldig-hetskyrkan som var hans prebendekyrka.

Den andra på Uppsala slott, längs trappan upp till Riks-salen. Där står han framför altaret vid invigningen av den svenska Margareta-kyrkan i Oslo 1925.

Konstnären är Emanuel Vigeland.

Tavlan hänger i en del av slottet som inte är öppet för allmänheten.

I Katedralkaféet hänger ett porträtt från 1926 - konstnären är Sam Uhrdin

Internationell

Redan som student vid teologiska fakulteten blev han inbjuden till ett internationellt studentmöte i USA. De två månaderna kom att påverka hans utveckling, han mötte en kultiverad, intellektuell grupp människor som visade på ett annat liv än i Trönö där han växte upp. Ansvarstagande socialt, mång-fald och akademisk forskning vid Yale.

Hemma igen fortsatte han med de teologiska studierna och språk

Familjen

Gifte sig 1894 med Anna f. Forsell

T.f. pastor i Svenska Församlingen i Paris och sjömanspräst i Dunkerque, Calais och Boulogne.
Doktorerade vid Sorbonne 1901.

Det första barnet dog tidigt, nästa var Helge som föddes i Paris liksom

Flyttade hem, professor vid Uppsala universitet och kyrkoherde vid Helga Trefaldighetskyrkan. Bodde i Stabby prästgård - prebende.

Gustaf Frödings begravning

Gustaf Fröding avled den 8 februari tog hans systrar direkt kontakt med Nathan Söderblom

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.