Sidhuvudbild
Meny

Edward Clason

Edward Clason är känd för de som tagit reda på vem som gett namn till Clasonska gården i den trio av byggnader - Carolina Rediviva, Geijersgården och Clasonska gården - som pryder korsningen vid toppen av Carolinabacken.

Olof Rudbeck d. ä. - porträttbyst i brons 1910 En annan är historien bakom porträttbysten av Olof Rudbeck d. ä. på Munkgatan

Edward Clason hade länge önskat att en bildstod, föreställande Olof Rudbeck, skulle resas utanför anatomiska institutionen vid Islandsbron - men utan framgång. Till hans 75-årsdag kunde elever och kolleger överraska honom. De samlat in pengar och låtit gjuta en staty.

Anatomiska institutionen

Det hela började med Olof Rudbecks Anatomiska teater i Gustavianum. Där inrättades 1662 en förträfflig lokal för undervisningen

Verksamheten flyttade över till Nosocomium på 1700-talet och vid 1750-talets slut även två rum i konsistoriehusets källarvåning - ett provisorium som blev långvarigt.. Mörkt och kallt, kakelugn installerades 1765 .

En ny byggnad räddade situationen och där fanns även en föreläsningssal. Fysiologi ingick i ämnet och Fritjof Holmgren fick möjlighet att inrätta det första fysiologiska laboratoriet tack vare att Edward Clason tackade nej till de rum som fann för honom i egenskap av prosektor.

Lokalerna räckte inte till och en ny byggnad stod klar för invigning februari1867.

Professorseden

1882 övergick Edward Clason till den ordinarie professuren i anatomi. Hans vägran att avge domareden accepterades. Det innebar dock att han inte kunde utses till rektor, prorektor eller medlem i mindre konsistoriet.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.