Sidhuvudbild
Meny

Torbern Bergman

Den svenska läskedryckens fader

Torbern Bergman var krasslig och i hans "cur för bättring" ingick mineralvatten - ett 80-tal stop utländskt.

Det var kostsamt, började därför experimentera för att kunna göra mineralvatten på konstgjord väg. Det blev en världssensation, han hade analyserat fram flera av de salter som ingår i olika typer av mineralvatten, och som den förste i världen lyckats framställa kolsyra, eller luftsyra som han kallade det själv, på konstgjord väg. Den förste bland analytiska kemister.

Torbern Bergman hyllas i trädgården på Västgöta nation med en urna. Urnan skänktes 1834 till minne av den världsberömde kemisten. Det var kemisten Johan Afzelius som skänkte urna 50 år efter Torbern Bergmans död - han ville att man skulle minnas Torbern Bergman.

Västgöta Nations Landskapsförening har nyligen låtit restaurera urnan som nu pryder sin plats i trädgården. Invigningen skedde högtidligen genom tal, körsång och efterföljande sexa på puben Djäknen.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/