Sidhuvudbild
Meny

Lotten von Kraemer

Lotten von Kræmer var dotter till Robert von Kræmer och hans hustru Maria Charlotta födde Söderberg.

Den 12 maj på Charlottadagen firar vi Lotten von Kræmer, som föddes 1828 på Nedre Manilla på Djurgården. Två år senare kom familjen till Uppsala, då fadern Robert blev den omtalade landshövdingen i Gluntarna – ”Tänk vad den Kræmer var bra för staden, han byggde broar och planterade trän ….”.

Familjen var mycket social, slottet sjöd av liv. Ibland bjöds in till banketter med hundratals gäster. Då dukades tafflar i tre olika rum. Vid den finaste serverades järpe och champagne, i rummet bredvid orre och rödvin och i det tredje, största rummet bjöds gästerna på oxstek och öl.

Familjen bodde på slottet under Erik Gustaf Geijers, Malla Silverstolpes, Gunnar Wennerbergs och Per Daniel Amadeus Atterboms tid och när ”prinsarna” studerade här i stan var de naturligtvis gäster på slottet. Lotten och hennes syster levde som prinsessor.

Lottens liv förändrades genom att hon fick nedsatt hörsel.

Hon hade en omfattande litterära produktion,

Gjorde stora insatser som donator. Redan i maj 1871 avsatte hon pengar till en stipendiefond för framtida kvinnliga medicinska studerande. Från 1873 fick kvinnor studera medicin. Fonden är fortfarande aktiv. Delas ut till förtjänt kvinnlig medicine studerande.

Under senare delen av sitt liv arbetade hon allt mer för sin dröm att starta en egen akademi. Hon ärvde först pengar efter sin mor och sedan efter sin far. Lotten von Kræmer sparade och strävade för att uppfylla sin önskan.

Den stora satsningen mynnade i Samfundet De Nio - som efter många protester från släktingar till slut kunde stiftas den 14 februari år 1913.

Lotten dog 1912, 84 år gammal.

Minnen i Uppsala

DSCN5074-2.JPG Hennes gravvård imponerar - med all rätt. Den är utförd enligt Lottens önskan, som hon uttryckte det i sitt testamente. Skall vara en något hög, oregelbundet huggen gravsten i röd eller svart granit

Den skall vara inhägnad, där skall finnas en balsampoppel eller annat manshögt, vackert träd
Å dess övre fasad anbringa porträttmedaljongen av Carl Eldh

Under den skall i gyllene skrift stå:
Se, hur gravallén ligger sval och skön;
Som när förr i sommarens bröllopsprakt
Tvenne hjärtan här möttes –
Varför sucka där brutna ljud?
L v K

Testamenterar pengar för gravens underhåll för evärderlig tid. Den sköts om av Samfundet De nio – restaurerades i slutet av 1900-talet. De lägger ner blommor på Charlottadagen varje år. Lotten är nämligen döpt till Charlotta Lovisa.

Gravstenen skiljer sig från de flesta andra i området – den står där stolt och stilren. En värdig påminnelse om denna intressanta kvinna.

Familjen Robert von Kræmers familjegrav ligger i ett närliggande kvarter.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.