Sidhuvudbild
Meny

Lotten von Kraemer

DIKTARTHJÄRTAT

Anna Williams bok om Lotten von Kræmers litteraturliv rekommenderas varmt.

Lotten von Kræmer var dotter till Robert von Kræmer och hans hustru Maria Charlotta född Söderberg.

Den 12 maj på Charlottadagen firar vi Lotten von Kræmer, som föddes 1828 på Nedre Manilla på Djurgården. Två år senare kom familjen till Uppsala, då fadern Robert blev den omtalade landshövdingen i Gluntarna – ”Tänk vad den Kræmer var bra för staden, han byggde broar och planterade trän ….”.

Familjen var mycket social, slottet sjöd av liv. Ibland bjöds in till banketter med hundratals gäster. Då dukades tafflar i tre olika rum. Vid den finaste serverades järpe och champagne, i rummet bredvid orre och rödvin och i det tredje, största rummet bjöds gästerna på oxstek och öl.

Familjen bodde på slottet under Erik Gustaf Geijers, Malla Silverstolpes, Gunnar Wennerbergs och Per Daniel Amadeus Atterboms tid och när ”prinsarna” studerade här i stan var de naturligtvis gäster på slottet. Lotten och hennes syster levde som prinsessor.

Lottens liv förändrades genom att hon fick nedsatt hörsel.

Hon hade en omfattande litterär produktion,

Gjorde stora insatser som donator. Redan i maj 1871 avsatte hon pengar till en stipendiefond för framtida kvinnliga medicinska studerande. Från 1873 fick kvinnor studera medicin. Fonden är fortfarande aktiv. Delas ut till förtjänt kvinnlig medicine studerande.

Under senare delen av sitt liv arbetade hon allt mer för sin dröm att starta en egen akademi. Hon ärvde först pengar efter sin mor och sedan efter sin far. Lotten von Kræmer sparade och strävade för att uppfylla sin önskan.

Den stora satsningen mynnade i Samfundet De Nio - som efter många protester från släktingar till slut kunde stiftas den 14 februari år 1913.

Lotten dog 1912, 84 år gammal.

Minnen i Uppsala

DSCN5074-2.JPG Hennes gravvård imponerar - med all rätt. Den är utförd enligt Lottens önskan, som hon uttryckte det i sitt testamente. Skall vara en något hög, oregelbundet huggen gravsten i röd eller svart granit

Den skall vara inhägnad, där skall finnas en balsampoppel eller annat manshögt, vackert träd
Å dess övre fasad anbringa porträttmedaljongen av Carl Eldh

Under den skall i gyllene skrift stå:
Se, hur gravallén ligger sval och skön;
Som när förr i sommarens bröllopsprakt
Tvenne hjärtan här möttes –
Varför sucka där brutna ljud?
L v K

Testamenterar pengar för gravens underhåll för evärderlig tid. Den sköts om av Samfundet De nio – restaurerades i slutet av 1900-talet. De lägger ner blommor på Charlottadagen varje år. Lotten är nämligen döpt till Charlotta Lovisa.

Gravstenen skiljer sig från de flesta andra i området – den står där stolt och stilren. En värdig påminnelse om denna intressanta kvinna.

Familjen Robert von Kræmers familjegrav ligger i ett närliggande kvarter.

Stubbe.jpg

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag