Sidhuvudbild
Meny

Lotten von Kraemer

Lotten von Kræmer var dotter till Robert von Kræmer och hans hustru Maria Charlotta födde Söderberg.

Den 12 maj på Charlottadagen firar vi Lotten von Kræmer, som föddes 1828 på Nedre Manilla på Djurgården. Två år senare kom familjen till Uppsala, då fadern Robert blev den omtalade landshövdingen i Gluntarna – ”Tänk vad den Kræmer var bra för staden, han byggde broar och planterade trän ….”.

Familjen var mycket social, slottet sjöd av liv. Det var under Erik Gustaf Geijers, Malla Silverstolpes, Gunnar Wennerbergs, Per Daniel Amadeus Atterboms och när ”prinsarna” studerade här i stan var de naturligtvis gäster på slottet. Lotten och hennes syster levde som prinsessor.

Lottens liv förändrades genom att hon fick nedsatt hörsel.

Hon hade en omfattande litterära produktion,

Gjorde stora insatser som donator. Redan i maj 1871 avsatte hon pengar till en stipendiefond för framtida kvinnliga medicinska studerande. Från 1873 fick kvinnor studera medicin. Fonden är fortfarande aktiv. Delas ut till förtjänt kvinnlig medicine studerande.

Under senare delen av sitt liv arbetade hon allt mer för sin dröm att starta en egen akademi. Hon ärvde först pengar efter sin mor och sedan efter sin far. Lotten von Kræmer sparade och strävade för att uppfylla sin önskan.

Den stora satsningen mynnade i Samfundet De Nio - som efter många protester från släktingar till slut kunde stiftas den 14 februari år 1913.

Lotten dog 1912, 84 år gammal.

Minnen i Uppsala

DSCN5074-2.JPG Hennes gravvård imponerar - med all rätt. Den är utförd enligt Lottens önskan, som hon uttryckte det i sitt testamente. Skall vara en något hög, oregelbundet huggen gravsten i röd eller svart granit

Den skall vara inhägnad, där skall finnas en balsampoppel eller annat manshögt, vackert träd
Å dess övre fasad anbringa porträttmedaljongen av Carl Eldh

Under den skall i gyllene skrift stå:
Se, hur gravallén ligger sval och skön;
Som när förr i sommarens bröllopsprakt
Tvenne hjärtan här möttes –
Varför sucka där brutna ljud?
L v K

Testamenterar pengar för gravens underhåll för evärderlig tid. Den sköts om av Samfundet De nio – restaurerades i slutet av 1900-talet. De lägger ner blommor på Charlottadagen varje år. Lotten är nämligen döpt till Charlotta Lovisa.

Gravstenen skiljer sig från de flesta andra i området – den står där stolt och stilren. En värdig påminnelse om denna intressanta kvinna.

Familjen Robert von Kræmers familjegrav ligger inte långt därifrån

Nya skyltar

SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala

Domkyrkan.jpg

De besvärliga

De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till

Ola Larsmo 2013

Konststråk – Kvinnliga konstnärerI

I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.

När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.

Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland

Spårfinnarna

Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld

Längs Klostergatan, från Fyrisån och fram till ingången till Stads-bibliotekets barnavdelning, växer ett nytt konststråk fram. Det riktar sig främst till barn och har barnlitteratur som tema.

Utvalda konstnärer är. Sara Möllers bronsskulptur “Daisy” är en fri tolkning av Meg Rosoffs roman Så har jag det nu. Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld och Helena Piippo Larsson har skapat en lägereld i brons inspirerad av Kitty Crowthers bok Sagor om natten. De två sista konstverken som installeras under september är Kobeinn Karlssons triptyk inspirerad av Maurice Sendaks bok Till vildingarnas land och Johan Thurfjell har skapat ljustavlor utifrån Barbro Lindgrens Jättehemligt.

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.