Någon större arkeologisk undersökning har inte gjorts på eller under denna yta. Från 1300-talet till branden 1702 låg Helgeandshusets verksamhet här.
Torget har haft olika namn som Vedtorget, Smörtorget och Fisktorget fram till 1891 då det fick namnet Fyristorg.
Elsie Johansson berättar minnen i sin litteratur om Vedtorget dit hon följde sin mamma.
På helgfria lördagar pågår försäljning på Fyristorg - ett omtyckt evenemang. Alla kan komma och sälja sina varor.
Beroende på årstid finns olika utbud. Där brukar det finnas ris och kransar, blommor, grönsaker, ägg, sylt, saft, marmelad, bär, svamp m m - mycket omtyckt.
Det gäller att komma i tid. Inkas torghandel var ett exempel.- blommor, bär, grönsaker, sylt, saft, bakverk mm.
På västra sidan av torget ligger en rad med hus som ändrat utseende genom åren. Bilden visar husen utseende åren 1820, 1855, 1875 och 1983
Det högra huset är det som nu allmänt kallas Gillet eller Gamla Gillet.
Restaurangerna Hambergs Fisk och Iberico är mycket omtyckta. Vid Nybron ligger en kiosk - också den är populär - har ett strategiskt läge.
I huset närmast Drottninggatan finns Magnolia Design & Inredning
Tidigare låg Hemslöjden och Turistbyrån här - omtyckt läge av boende och besökare
Varmkorvsgubben står inte längre kvar på Fyristorg, men Owe Thörnqvists låt finns - bara att gnola, sjunga, dansa - vad du vill.
I Mats Ola Ottossons bok Lärdomsstadens grand old man Olof Hammarsten i Uppsala kan man läsa att: 1933 fanns det ett förslag om en direktförbindelse för biltrafik mellan Fyris torg och S:t Eriks torg. Genom fastigheten som låg tvärs över den tänkta gatan. Förslaget var framfört i en motion till stadsfullmäktige av Upsala Nya Tidnings chefredaktör Axel Johansson.
Genombrottet i Gillbergska huset skulle medföra betydande kostnader. Många såg det som en förödelse av en gammal fin stadsmiljö. Engströmer hörde till dem som ansåg att ett särskilt lån borde tas upp . I mars 1934, hade Dagens Nyheter ett reportage om saken under rubriken ”Trafikhysteri hotar Uppsala”. Robin Fåhræus hade rykte om sig att vara en estet efter att ha tagit initiativet till restaureringen av Rikssalen några år tidigare, menade att stadsfullmäktige nu bar ansvaret för att det enda ålderdomliga och pittoreska gatuparti som fanns kvar i staden skulle förstöras.
Genomfarten kom att öppnas i augusti 1935 genom att en kortege av två taxibilar gled genom det Gillbergska huset. I den ena av bilarna satt Axel Johansson, ordförande i stadsfullmäktige, förrättade invigningen på detta sätt
Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.
Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/