Någon större arkeologisk undersökning har inte gjorts på eller under denna yta. Från 1300-talet till branden 1702 låg Helgeandshusets verksamhet här.
Torget har haft olika namn som Vedtorget, Smörtorget och Fisktorget fram till 1891 då det fick namnet Fyristorg.
Elsie Johansson berättar minnen i sin litteratur om Vedtorget dit hon följde sin mamma.
På helgfria lördagar pågår försäljning på Fyristorg - ett omtyckt evenemang. Alla kan komma och sälja sina varor.
Beroende på årstid finns olika utbud. Där brukar det finnas ris och kransar, blommor, grönsaker, ägg, sylt, saft, marmelad, bär, svamp m m - mycket omtyckt.
Det gäller att komma i tid. Inkas torghandel var ett exempel.- blommor, bär, grönsaker, sylt, saft, bakverk mm.
På västra sidan av torget ligger en rad med hus som ändrat utseende genom åren. Bilden visar husen utseende åren 1820, 1855, 1875 och 1983
Det högra huset är det som nu allmänt kallas Gillet eller Gamla Gillet.
Restaurangerna Hambergs Fisk och Iberico är mycket omtyckta. Vid Nybron ligger en kiosk - också den är populär - har ett strategiskt läge.
I huset närmast Drottninggatan finns Magnolia Design & Inredning
Tidigare låg Hemslöjden och Turistbyrån här - omtyckt läge av boende och besökare
Varmkorvsgubben står inte längre kvar på Fyristorg, men Owe Thörnqvists låt finns - bara att gnola, sjunga, dansa - vad du vill.
I Mats Ola Ottossons bok Lärdomsstadens grand old man Olof Hammarsten i Uppsala kan man läsa att: 1933 fanns det ett förslag om en direktförbindelse för biltrafik mellan Fyris torg och S:t Eriks torg. Genom fastigheten som låg tvärs över den tänkta gatan. Förslaget var framfört i en motion till stadsfullmäktige av Upsala Nya Tidnings chefredaktör Axel Johansson.
Genombrottet i Gillbergska huset skulle medföra betydande kostnader. Många såg det som en förödelse av en gammal fin stadsmiljö. Engströmer hörde till dem som ansåg att ett särskilt lån borde tas upp . I mars 1934, hade Dagens Nyheter ett reportage om saken under rubriken ”Trafikhysteri hotar Uppsala”. Robin Fåhræus hade rykte om sig att vara en estet efter att ha tagit initiativet till restaureringen av Rikssalen några år tidigare, menade att stadsfullmäktige nu bar ansvaret för att det enda ålderdomliga och pittoreska gatuparti som fanns kvar i staden skulle förstöras.
Genomfarten kom att öppnas i augusti 1935 genom att en kortege av två taxibilar gled genom det Gillbergska huset. I den ena av bilarna satt Axel Johansson, ordförande i stadsfullmäktige, förrättade invigningen på detta sätt
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/