Anrika Gamla Gillet har mycket att berätta - om väggar kunde tala.
Gamla Gillet har medeltida anor och byggnaden tillhörde ursprungligen kyrkan. I samband med reformationen 1533 gav Gustav Vasa fastigheten till riksdrotsen Per Brahe d.ä. och därefter olika ägare som släkten Cruus, Andreas Norcopensis och J Barchius. ,
Efter branden 1702 beslutades att byggnaderna närmast ån skulle tas bort där Upsala Hospital legat, de övertog i stället denna byggnad till ”hospital för sjuka och fattiga". Byggnaden reparerades på grund av brandskador åren 1708-1712. Byggnaden fungerade som sjukhus fram till 1810.
Därefter auktionerades huset ut. De nya ägarna blev – Biljardsällskapet Uppsala Gille – som instiftats 1806 med ändamålet att ”för sina medlemmar ordna baler, konserter, sällskapsspel, biljardspel, kunna njuta och suga sin pipa”. Grundare var Pehr von Afzelius.
Huset omvandlades till något av ett nöjespalats med en restaurangrörelse och stor danssal i övre våningen mot torget.
Under 1800-talet följde tre stora om- och tillbyggnader
1836-37 gjordes en utbyggnad och en tredje våning tillkom.
Uppsala Gille blev en viktig festsal för allt från middag för Karl XIV Johan till konserter.
1872 fick husets exteriör sitt rika formspråk med pilastrar och ornamenterade fönsteröverstycken - fick i stora drag dagens utseende. Huvudentrén flyttades mot torget.
1994 - Uppsala Universitets Egendomsförvaltning övertog fastigheten och inledde 1995 ett pietetsfullt renoverings- och restaureringsarbete.
Fastigheten skulle komma att bli den största och minnesrikaste restaurang- och hotellinstitutionen i Uppsala.
Sällskapet Upsala Gille råkade i ekonomiska svårigheter, men restaurang Gillet levde vidare.
I oktober 1885 övertogs rörelsen av den förre källarmästaren Nils Petter Svanfeldt. Han köpte hela fastigheten med inventarier och allt. 1908 anpas-sades byggnaden till hotell. Sonen Henrik Svanfeldt och sonsonen Folke Svanfeldt drev rörelsen fram till 1969, då den övertogs av SARA.
Restaurangverksamheten upphörde 1972. En 161-årig epok i husets historia upphörde.
Fastigheten köptes 1965 av Uppsala universitet som senare sålde den till Diös Byggnads AB.
1970 blev Uppsala stad ägare. Hotell- och restaurangverksam-heten flyttade ut 1973, förslag att huset skulle rivas. En stark opinion verkade för att bevara byggnaden - det lyckades.
Byggnaden iordningställdes och kom att fungera som Uppsala Kommuns kulturhus och inrymde barnbibliotek och konsthall. Den mysiga Grillen gjordes om till en stor öppen lokal på 170 kvm
Dessa verksamheter har lämnat byggnaden.
Nutid
Know-it ett företag med visionen Vi skapar ett hållbart och mänskligt samhälle genom digitalisering och innovation.
På entréplanet ligger Bosses Hår och Styling som i över 100 år gjort Uppsalaborna snygga för alla typer av sammanhang
Jaber Mode
1974 startade Ulla och Jan Erik Berglund sin första butik - Jaber Mode. Sedan 1996 har butiken legat i Gamla Gillet vid Fyris torg. Den var en prydnad för byggnaden. De har på egen begäran försatts i konkurs
Jaber Mode finns numera på Svartbäcksgatan 10. Där kan du också träffa Ulla Berglund, fortfarande lika aktiv och stilig.
På helgfria lördagar pågår torghandel på Fyristorg - ett omtyckt evenemang. Alla kan komma och sälja sina varor - blommor, bär, grönsaker, sylt, saft, bakverk mm.
Det gäller att komma i tid. Inkas torghandel är ett exempel.- blommor, bär, grönsaker, sylt, saft, bakverk mm .
Någon större arkeologisk undersökning har inte gjorts här. Nuvarande yta - parkering, torg och kiosk - upptogs från 1300-talet till branden 1702 av Helgeandshusets tomt.
Torget har haft olika namn som Vedtorget, Smörtorget och Fisktorget fram till 1891 då det fick namnet Fyristorg. Elsie Johansson har fräschat upp våra minnen, lärt oss namnet Vedtorget genom sin litteratur. Dit följde hon med sin mamma.
Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.
Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/