Gustavianum är en byggnad som lockar till besök. Där finns Uppsala universitets museum som är stängt för renovering och renoveringen beräknas vara klar hösten 2023.
Då kommer även delar av Uppsala universitets konstsamling att finnas där.
Under tiden ni väntar kan ni besöka det unika Augsburgska konstskåpet
Skåpets innehåll är fascinerande. Innehållet spänner från naturens rikedomar i mineraler, snäckor, fossiler, frön, torkade växter och uppstoppade djur, till sådant som människan skapat – vetenskapliga instrument, klockor, skulpturer, medaljer, böcker, reliker, silversmide, apoteksutrustning och spel mm. Allt ryms i lådor, bakom luckor och i otaliga lönnfack för den nyfikne att upptäcka.
Men även följa de nyheter som kommer fram i arbetet med samlingarna
På den här tiden var entrén mot trädgården. Den bestod av en dubbel fritrappa med sadeltak. Trappan gick upp till huvudvåningen.
Fasaden var vitmålad, taket hade 14 skorstenar.
Den ursprungliga byggnaden var enkel, uppförd i två våningar. Huvudvåningen var högre än övervåningen.
Aerariet, akademins räntkammare låg i bottenvåningen åt söder. Den hade utgång mot domkyrkan.
Mot norr låg utrymmena för kommuniteten som fanns kvar till 1637. Här fanns även rum för kocken - spijsmästaren, men också kök, matsal och förråd. Matsalen låg en trappa upp.
I norra delen finns en källare med murar (troligen) från den medeltida ärkebiskopsgården.
I den södra delen låg föreläsningssalen - auditorium Gustavianum majus - med en kateder längs in i salen och bänkar med tydlig klasskillnad. Hårleman ändrade på den ordningen och ritade och donerade en praktkateder.
I den norra delen fanns fyra mindre rum där det fanns ett tryckeri. Kommunitetets matsal fanns i ett större rum som gjordes om till auditorium minus när kommunitetet avskaffades. Hårleman inredde rummet vid sin restaurering till bibliotekslokal. De övriga rummen iordningställdes för konsistoriet
Olof Rudbeck byggde kupolen 1662. En tid efter det lät han höja taket för att få en övervåning som var lika hög som huvudvåningen.Taket fick vindskupor - fasaden målades gul.
Universitetets bibliotek kunde då flytta in i det som tidigare var studentrum. Biblioteket fanns här tills Uppsala Carolina var färdigbyggt och all litteratur kunde samlas där. Invigningen skeddem1841.
Anatomiska teatern var tänkt att användas som lektionssal vid undervisning i medicin.
Från 1766 till 1841 användes kupolen av biblioteket och därefter av den zoologiska institutionen,
Gradinerna revs och teatern inreddes till zoologiskt museum
På 1950-talet restaurerades teatern och återställdes i sitt ursprungliga skick
Gustavianska Academien med dess gård efter Carl Hårlemans ombyggnad
Målning i tusch och akvarell av Johan Gustaf Härstedt, 1700-tal
Gustavianum fortsatte att vara universitetets huvudbyggnad fram till 1887 då det nuvarande universitetshuset invigdes.
Zoologiska institutionen hade sina lokaler i byggnaden. Tre andra institutioner med muséer blev nästa invånare: antikens kultur och samhällsliv med antiksamlingen; institutionen för arkeologi särskilt nordeuropeisk med muséet för nordiska fornsaker samt institutionen för egyptologi med Victoriamuséet.
Gustavianum blev Museum Gustavianum 1997. Då renoverades huset och huvudvåningens bibliotekssalar återskapades och nu är det alltså dags igen. Det skall bli spännande att se hur det blir.
Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.
Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/