Sidhuvudbild
Meny

Kungl. Vetenskaps-Societeten

KVS2.jpg Kungl. Vetenskaps-Societeten är Sveriges äldsta lärda säll-skap.

Det grundades 1710 av Eric Benzelius d.y. efter modell av liknande akademier på kontinenten.

Med anledning av det som världen genomgår idag, vad som kan komma ut av det vill jag citera:

Planerna hade funnits länge - 1710 kom genom en slump det tillfälle som gjorde det hela möjligt. Tiden var tung. Det stora kriget pågick som bäst. På senhösten kom pesten till Stockholm och rörde sig upp genom Uppland.

Konsistoriet beslöt att stänga universitetet och skicka hem studenterna. Lärarna vid universitetet var nu utan uppgifter och Benzelius samlade då en handfull av de mer framstående på biblioteket, på Gustavianum, och man beslöt att träffas regelbundet. Sällskapet kallade sig Collegium Curiosorum.

Man hade som målsättning att korrespondera med kolleger i utlandet, hämta in information om egendomliga företeelser och försöka komma fram till deras orsak, samt samla naturalier och systematisera dessa samlingar. Man ville också aktivt förmera och förmedla kunskapen inte minst inom astronomi, fysik och teknik där man alltmer kunde ana en framtida praktisk betydelse. Detta blev upprinnelsen till det som mer formellt i slutet av 1720-talet kom att få namnet Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala.

Kungl. Vetenskaps-Societetens historia

Den andra boken i en serie som beskriver Kungl. Vetenskaps-Societetens historia - En akademi finner sin väg - finns nu att köpa, låna eller läsa. Boken distribueras av Uppsala universitetsbibliotek. Författare är professor Hans Ellegren, Societetens sekreterare. .

Det samma gäller för den första boken - Hvad nytt och nyttigt - där Hans Ellegren beskriver historiken bakom Kungl. Vetenskaps-Societetens tillkomst.

Den tredje boken - Kungl. Vetenskaps-Societeten i 1800-talets Uppsala - ger en inblick i de akademiska familjerna.

Bernadotteprogrammet

Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Programmet instiftades 2016 av de fem akademierna med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. Konungen, som är akademiernas beskyddare och förste hedersledamot, delar ut priset vid en ceremoni den 19 april i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Akademierna delar varje år ut ett antal stipendier inom Bernadotteprogrammet med syftet att främja postdoktorala forskare och yngre konstnärliga utövare. Projekten är tvärvetenskapliga, och stipendiaterna får i organiserad form tillgång till den breda kompetens som de samverkande akademierna besitter.

Sveriges första vetenskapsakademier

Hans Ellengren föreläser om Anders Celsius, Carl von Linné och tillkomsten av Sveriges första vetenskapsakademier

Schefferus bibliotek

Shefferusbibliotek.jpg Den mindre byggnaden har fått namnet Schefferus bibliotek efter Johannes Schefferus som lät Olof Rudbeck rita byggnaden på 1670-talet.

Huset var tjänstebostad för Kungliga Vetenskaps-Societetens vaktmästare. Bertil Klerhed har delat med sig av minnen från sitt barndomshem. Hans föräldrar var Gösta Karlsson och Beda Cecilia Karlsson. Förutom att vara fastighetens gårdskarl hörde det till deras sysslor att vara till hands i samband med Vetenskapssocietetens sammanträden. När det behövdes skulle det även eldas i den panna som fanns i byggnadens källare. .

Andra lärda sällskap i Uppsala

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur är en riksakademi med säte i Uppsala som grundades den 6 november 1932.

Initiativtagare var professorn i nordisk ortnamnsforskning vid Uppsala univer-sitet Jöran Sahlgren. Denne blev också akademiens förste sekreterare.

Akademiens förste preses var historikern, juristen och politikern K.G. Westman

Akademiens uppgift är att främja forskning rörande svensk folkkultur.

Stenhuset Foto Ronnie Carlsson Kungliga Vetenskapssam-hället i Uppsala (KVSU) är ett av de yngsta lärda sällskapen i Sverige.

Det grundades den 8 oktober 1954 och blev redan från starten en tvärvetenskaplig mötesplats.

För forskare från alla fakulteter både vid Uppsala universitet och vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är KVSU ett forum för diskussioner över ämnesgränserna.

De belönar populär- och tvärvetenskapliga insatser. Professor Maria Ågren tilldelades ett pris för sitt tvärvetenskapliga arbete. Marias grupp har utvecklat en databas med 1,3 miljoner ord.

KVSU grundades på initiativ av professor i nordiska språk Ivar Modéer.
Universitetsrektorerna Torgny Segerstedt och Stig Strömholm gjorde under sina år som preses (1961-1978 respektive 1979-2002) i KVSU betydelsefulla insatser för KVSU:s roll och utveckling.

Professor i statsvetenskap Sverker Gustavsson fortsatte denna gärning under sin tid som preses (2003-2018).

Professor emerita i förvaltningsrätt vid Juridiska fakulteten Lena Marcusson utsågs 2019 till preses, ordförande, i styrelsen vid KVSU

Stubbe.jpg

Ny överbibliotekarie

Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag