Kungl. Vetenskaps-Societeten är Sveriges äldsta lärda säll-skap.
Det grundades 1710 av Eric Benzelius d.y. efter modell av liknande akademier på kontinenten.
Med anledning av det som världen genomgår idag, vad som kan komma ut av det vill jag citera:
Planerna hade funnits länge - 1710 kom genom en slump det tillfälle som gjorde det hela möjligt. Tiden var tung. Det stora kriget pågick som bäst. På senhösten kom pesten till Stockholm och rörde sig upp genom Uppland.
Konsistoriet beslöt att stänga universitetet och skicka hem studenterna. Lärarna vid universitetet var nu utan uppgifter och Benzelius samlade då en handfull av de mer framstående på biblioteket, på Gustavianum, och man beslöt att träffas regelbundet. Sällskapet kallade sig Collegium Curiosorum.
Man hade som målsättning att korrespondera med kolleger i utlandet, hämta in information om egendomliga företeelser och försöka komma fram till deras orsak, samt samla naturalier och systematisera dessa samlingar. Man ville också aktivt förmera och förmedla kunskapen inte minst inom astronomi, fysik och teknik där man alltmer kunde ana en framtida praktisk betydelse. Detta blev upprinnelsen till det som mer formellt i slutet av 1720-talet kom att få namnet Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala.
Den andra boken i en serie som beskriver Kungl. Vetenskaps-Societetens historia - En akademi finner sin väg - finns nu att köpa, låna eller läsa. Boken distribueras av Uppsala universitetsbibliotek. Författare är professor Hans Ellegren, Societetens sekreterare. .
Det samma gäller för den första boken - Hvad nytt och nyttigt - där Hans Ellegren beskriver historiken bakom Kungl. Vetenskaps-Societetens tillkomst.
Den tredje boken - Kungl. Vetenskaps-Societeten i 1800-talets Uppsala - ger en inblick i de akademiska familjerna.
Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Programmet instiftades 2016 av de fem akademierna med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. Konungen, som är akademiernas beskyddare och förste hedersledamot, delar ut priset vid en ceremoni den 19 april i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.
Akademierna delar varje år ut ett antal stipendier inom Bernadotteprogrammet med syftet att främja postdoktorala forskare och yngre konstnärliga utövare. Projekten är tvärvetenskapliga, och stipendiaterna får i organiserad form tillgång till den breda kompetens som de samverkande akademierna besitter.
Hans Ellengren föreläser om Anders Celsius, Carl von Linné och tillkomsten av Sveriges första vetenskapsakademier
Den mindre byggnaden har fått namnet Schefferus bibliotek efter Johannes Schefferus som lät Olof Rudbeck rita byggnaden på 1670-talet.
Huset var tjänstebostad för Kungliga Vetenskaps-Societetens vaktmästare. Bertil Klerhed har delat med sig av minnen från sitt barndomshem. Hans föräldrar var Gösta Karlsson och Beda Cecilia Karlsson. Förutom att vara fastighetens gårdskarl hörde det till deras sysslor att vara till hands i samband med Vetenskapssocietetens sammanträden. När det behövdes skulle det även eldas i den panna som fanns i byggnadens källare. .
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur är en riksakademi med säte i Uppsala som grundades den 6 november 1932.
Initiativtagare var professorn i nordisk ortnamnsforskning vid Uppsala univer-sitet Jöran Sahlgren. Denne blev också akademiens förste sekreterare.
Akademiens förste preses var historikern, juristen och politikern K.G. Westman
Akademiens uppgift är att främja forskning rörande svensk folkkultur.
Kungliga Vetenskapssam-hället i Uppsala (KVSU) är ett av de yngsta lärda sällskapen i Sverige.
Det grundades den 8 oktober 1954 och blev redan från starten en tvärvetenskaplig mötesplats.
För forskare från alla fakulteter både vid Uppsala universitet och vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är KVSU ett forum för diskussioner över ämnesgränserna.
De belönar populär- och tvärvetenskapliga insatser. Professor Maria Ågren tilldelades ett pris för sitt tvärvetenskapliga arbete. Marias grupp har utvecklat en databas med 1,3 miljoner ord.
KVSU grundades på initiativ av professor i nordiska språk Ivar Modéer.
Universitetsrektorerna Torgny Segerstedt och Stig Strömholm gjorde under sina år som preses (1961-1978 respektive 1979-2002) i KVSU betydelsefulla insatser för KVSU:s roll och utveckling.
Professor i statsvetenskap Sverker Gustavsson fortsatte denna gärning under sin tid som preses (2003-2018).
Professor emerita i förvaltningsrätt vid Juridiska fakulteten Lena Marcusson utsågs 2019 till preses, ordförande, i styrelsen vid KVSU
Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.
Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/