Det lilla vita huset till höger på tavlan ser kanske oansenligt ut - men det var en byggnad som Johannes Schefferus lät bygga på 1650-talet. Olof Rudbeck d ä fick i uppdrag att rita och bygga det
Schefferus behövde det för sina samlingar och sina böcker - och där han kunde få arbeta utan att bli störd. Och arbetade, det gjorde han.
I egenskap av skytteansk professor hade Schefferus sin tjänstebostad i Skytteanum. Skytteanum var i dåligt skick och fungerade inte för hans stora familj och all representation så där bodde han en kortare tid.
Han köpte den här gården vid dåvarande Oxtorget, numera S:t Eriks torg. Det var en stor tomt som sträckte sig mot St Olofsgatan i norr och ner till Fyrisån i öster.
Schefferus tyckte om sin trädgård, tog promenader och intog sina måltider där - när vädret tillät förstås.
Branden 1702 drabbade inte kvarteret Disa, men det gjorde branden 1809 - då en stor del av Fjärdingen brann ner.
Efter branden lät man Sysslomansgatan få den nuvarande sträckning genom kvarteret Disa och Vattugränd fick sträckningen ner mot Fyrisån.
SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala
De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till
Ola Larsmo 2013
I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.
När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.
Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala
Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18
Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland
Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.
Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.
Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.