Sidhuvudbild
Meny

Villa Anna

Huset med adress Odinslund 3 visar att det ligger i de historiska kvarteren. Det byggdes åren 1874-76 på uppdrag av den kände brukspatronen Carl Ekman från Finspång. Huset var en gåva till dottern Anna Gustafva Ekman och hennes make Knut Henning Geselius von Schéele. Ståndsmässig med 21 rum, badrum, kök och brygghus..

K.H. Gez. von Schéele utsågs 1885 till biskop i Visby stift och familjen flyttade till Visby.

Lindska skolan

Lindska skolan bedrev sin verksamhet i Uppsala under perioden 1879-1942. Det var en flickskola där även pojkar var välkomna. De gick framför allt i de lägre årskurserna.

Lindska skolan började sin verksamhet här 1904 i mindre skala och 1912 behövdes större utrymmen så den fjärde våningen.byggdes.

Namnet Lindska skolan var inarbetat i folks medvetande och följde med tills Miab Förvaltning förändrade byggnaden till Villa Anna.

Uppsala läkarförening

Ny ägare blev Uppsala Läkarförening som genom bidrag från Anders Regnell och andra kunde köpa huset. Det blev deras klubblokal men även plats för det expanderande biblioteket.

Domkyrkoförsamlingen

Domkyrkoförsamlingen köpte huset och det användes som församlingshem även för Helga Trefaldighets församling.

MIAB Förvaltning

Miab Förvaltning är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i och kring Uppsala och Knivsta. Fokus ligger på centralt belägna klassiska byggnader med historia och värden som skapar karaktär och atmosfär. Nyckeln är att bevara och samtidigt modernisera utifrån dagens företagares behov.

Miab Förvaltning är delägare i hotell Villa Anna, detta exklusiva och familjära hotell beläget i Uppsalas domkyrkokvarter. Det åtråvärda läget mitt bland historiska byggnader som Domkyrkan, Uppsala Universitet och Gustavianum är dessutom unikt.

Anna-Stina Johansson

Anna-Stina Johansson gjorde en imponerande karriär, som mellanstadielärare startade hon 1979 familjeföretaget Miab, baserat på unika produkter för allergidiagnos. Parallellt med laboratorieverksamheten valde Anna-Stina att investera i fastigheter. Den första var gamla Missionskyrkan som gav henne vänner inom byggbranschen. Den väckte ett intresse att bevara gamla, unika fastigheter.

När Miab Förvaltning köpte Lindska skolan i Odinslund väcktes idén om att skapa ett unikt hotell med en förstklassig restaurang. Villa Anna färdigställdes i december 2009.

År 2011 tilldelades hon Uppsala kommuns guldmedalj För Gagnelig Gärning för att ”under lång tid förvaltat och utvecklat fastigheter med stora kulturella värden”.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.

Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/