Sidhuvudbild
Meny

Villa Anna

Huset med adress Odinslund 3 visar att det ligger i de historiska kvarteren. Det byggdes åren 1874-76 på uppdrag av den kände brukspatronen Carl Ekman från Finspång. Huset var en gåva till dottern Anna Gustafva Ekman och hennes make Knut Henning Geselius von Schéele. Ståndsmässig med 21 rum, badrum, kök och brygghus..

K.H. Gez. von Schéele utsågs 1885 till biskop i Visby stift och familjen flyttade till Visby.

Lindska skolan

Lindska skolan bedrev sin verksamhet i Uppsala under perioden 1879-1942. Det var en flickskola där även pojkar var välkomna. De gick framför allt i de lägre årskurserna.

Lindska skolan började sin verksamhet här 1904 i mindre skala och 1912 behövdes större utrymmen så den fjärde våningen.byggdes.

Uppsala läkarförening

Ny ägare blev Uppsala Läkarförening som genom bidrag från Anders Regnell och andra kunde köpa huset. Det blev deras klubblokal men även plats för det expanderande biblioteket.

Domkyrkoförsamlingen

Domkyrkoförsamlingen köpte huset och det användes som församlingshem även för Helga Trefaldighets församling.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.