Sidhuvudbild
Meny

Villa Anna

Huset med adress Odinslund 3 visar att det ligger i de historiska kvarteren. Det byggdes åren 1874-76 på uppdrag av den kände brukspatronen Carl Ekman från Finspång. Huset var en gåva till dottern Anna Gustafva Ekman och hennes make Knut Henning Geselius von Schéele. Ståndsmässig med 21 rum, badrum, kök och brygghus..

K.H. Gez. von Schéele utsågs 1885 till biskop i Visby stift och familjen flyttade till Visby.

Lindska skolan

Lindska skolan bedrev sin verksamhet i Uppsala under perioden 1879-1942. Det var en flickskola där även pojkar var välkomna. De gick framför allt i de lägre årskurserna.

Lindska skolan började sin verksamhet här 1904 i mindre skala och 1912 behövdes större utrymmen så den fjärde våningen.byggdes.

Namnet Lindska skolan var inarbetat i folks medvetande och följde med tills Miab Förvaltning förändrade byggnaden till Villa Anna.

Uppsala läkarförening

Ny ägare blev Uppsala Läkarförening som genom bidrag från Anders Regnell och andra kunde köpa huset. Det blev deras klubblokal men även plats för det expanderande biblioteket.

Domkyrkoförsamlingen

Domkyrkoförsamlingen köpte huset och det användes som församlingshem även för Helga Trefaldighets församling.

MIAB Förvaltning

Miab Förvaltning är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i och kring Uppsala och Knivsta. Fokus ligger på centralt belägna klassiska byggnader med historia och värden som skapar karaktär och atmosfär. Nyckeln är att bevara och samtidigt modernisera utifrån dagens företagares behov.

Miab Förvaltning är delägare i hotell Villa Anna, detta exklusiva och familjära hotell beläget i Uppsalas domkyrkokvarter. Det åtråvärda läget mitt bland historiska byggnader som Domkyrkan, Uppsala Universitet och Gustavianum är dessutom unikt.

Anna-Stina Johansson

Anna-Stina Johansson gjorde en imponerande karriär, som mellanstadielärare startade hon 1979 familjeföretaget Miab, baserat på unika produkter för allergidiagnos. Parallellt med laboratorieverksamheten valde Anna-Stina att investera i fastigheter. Den första var gamla Missionskyrkan som gav henne vänner inom byggbranschen. Den väckte ett intresse att bevara gamla, unika fastigheter.

När Miab Förvaltning köpte Lindska skolan i Odinslund väcktes idén om att skapa ett unikt hotell med en förstklassig restaurang. Villa Anna färdigställdes i december 2009.

År 2011 tilldelades hon Uppsala kommuns guldmedalj För Gagnelig Gärning för att ”under lång tid förvaltat och utvecklat fastigheter med stora kulturella värden”.

Stubbe.jpg

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag