Sidhuvudbild
Meny

Segerstedthuset

Segerstedthuset invigdes officiellt den 1 september 2017

Byggnaden har fått sitt namn efter Torgny T:son Segerstedt som var rektor under 23 år.

Verksamheter

Huset rymmer Universitetsledningen som sitter högt upp med utsikt mot Botaniska trädgården. Här finns också antagningsenheten, IT-avdelningen, avdelningen för ekonomi och upphandling samt personalavdelningen. Studentservice hittar du också här.

Centralarkivet finns i de nedre våningarna under mark.

Publika ytor

Väljer man entrén från slottssidan finns receptionen på det planet. Man ser då den magnifika trätrappan som leder upp till de övriga våningarna.

En trappa leder ner till markplanet från väster där det också finns en entré. Där finns restaurangen som är öppen för allmänheten.

Den ena väggen är klädd med gröna växter.

Trappan mellan entréplanen

Trappan3.jpg I trappstegens framkant finns namn inristade.

Det är en fortsättning på de namntavlor som finns på det förra universitetshuset som invigdes 1887. Där hittar du enbart män.

En mindre del av namnen utgörs numera av kvinnor.

Eva Åkesson, Uppsala universitets första kvinna som rektor, borde ha en självklar plats här.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.