Sidhuvudbild
Meny

Regnellianum

Namnet följde med

Regnellianum 1897 Foto A Dahlgren

Regnellianum är starkt förknippat med ämnet fysiologi och Fritjof Holmgren som blev dess förste professor. Det första laboratoriet fick använda tre rum i anato-miprofessor Edward Clasons tjänstebostad.

Tack vare en donation från Anders Regnell kunde man i mars 1867 flytta in i en institutionsbyggnad vid Trädgårdsgatan som man delade med patologerna. Den fick namnet Regnellianum för att hedra donatorn.

Den nya institutionen växte, lokalerna var opraktiska och en ny donation av Anders Regnell bidrog till dagens Regnellianum som invigdes hösten 1893. Arkitekt var C A Ekholm

Fram till 1968 användes Regnellianum för den medicinska fakultetens fysiologiska och patologiska institutioner

Teologiska institutionen

1981-82 gjordes en stor ombyggnad för att anpassa huset till teologiska institutionens behov.

I början av 2000-talet flyttade teologiska institutionen, därefter hyrdes Regnellianum under en period ut som kontor

Fastigheten

Mellan 2005-2007 genomgick fastigheten genomgripande renoverings- och restaureringsarbeten i nära samarbete med byggnadsantikvarisk expertis

Man återskapade då bland annat ursprungliga målningsarbeten pietetsfullt samtidigt som byggnaden moderniserades till mycket god teknisk standard med hiss och andra anpassningar för rörelsehindrade

Även den vackra gården iordningställdes med varsam hand och man anlade nya parkeringsplatser

Bibliotek

Byggnaden inrymmer nu Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket där Dag Hammarskjöld och Juridiska bibliotekets FN-samling är värd att lyfta fram

Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket ingår i ett världsomspännande nätverk av depåbibliotek för FN-material som erbjuder alla gratis tillgång till FN:s dokument, rapporter, böcker och andra tryckta och elektroniska källor. Detta i enlighet med den demokratiska princip som Förenta Nationerna deklarerar, att information om dess verksamhet ska nå ut till alla medlemsländer.

Biblioteket är med sin samling Nordens största FN-bibliotek.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/