Ihregården har fått sitt namn efter Johan Ihre - som aldrig bodde här utan i den angränsande Geijersgården. Johan Ihre och Brauners dotter Sara Charlotta bebodde den gården från 1739.
I arvet efter Brauners änka ingick Ihregården och Johan Ihre byggde den som en pendang till den förra. Tvåvånigt bostadshus av trä, paneler. Tak av tegel. Uppfört 1754
Johan Ihres fru Sara Charlotta dog 1758.Ett år senare gifte Ihre sig med Charlotta Johanna Gerner. Ihre dog 1780 och två år därefter sålde fru Ihre de båda fastigheterna till bergsfogden Nils Erik Wiberg. Wiberg företog en del förändringar av huvudbyggnaden.
Resultatet av ombyggnaden framgår tydligt av en utförlig brandförsäkringsvärdering från 1797, och genom iakttagelser från undersökningar på 1930-talet och efter branden 1982.
Wiberg avled 1794, hans maka Margareta Charlotta född Nyblæus bodde kvar i orubbat bo ända till sin död 1833.
Katedralskolans rektor Rudolf Annerstedt köpte Geijersgården när familjen Geijer flyttade till Stockholm, och hösten 1846 flyttade han in med sin familj..
Ett år därefter inköptes även Ihregården. Gårdarna blev som en värld för sig. Här fanns bostäder för herrskap, tjänstefolk och inackorderingar samt uthus för olika funktioner. Det vimlade av kaniner, hundar och andra smådjur i de grönskande, prunkande trädgårdarna
Efter Rudolf Annerstedts död 1876 var dock fastigheterna genom andelar uppdelade på olika medlemmar av familjen Annerstedt. Den Annerstedtska epoken pågick fram till 1933. Då avled Hilda Annerstedt, änka efter Claes Annerstedt, som bodde i Geijersgården
Rudolf Annerstedt dog 1876 på Claes Annerstedts 37-årsdag.
Exteriören fick troligen sitt nuvarande utseende på 1850-talet, strax efter Geijersgårdens ombyggnad.
Statligt byggnadsminne sedan 1952.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.
Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.
Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.
Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).
Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.
Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.
Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/